Ben jij via WhatsApp, social media of Telegram benaderd om met een simpele opdracht geld te verdienen? Let dan goed op, want dit is voorschotfraude, meldt NU.nl.
NU.nl meldt dat verschillende mensen afgelopen weken via onder meer WhatsApp, Telegram en sociale media zijn benaderd door oplichters. Dit blijkt uit meldingen van NU.nl-lezers. Oplichters maken je wijs dat je geld kunt verdienen door simpele opdrachten uit te voeren. Dit is een vorm van voorschotfraude, ook wel 419-fraude of Nigeriaanse oplichting genoemd. Bij voorschotfraude belooft de afzender van het bericht je, in ruil voor jouw hulp, een onwaarschijnlijk hoge vergoeding, aldus de Rijksoverheid.
Ruim 330 duizend euro aan financiële schade
Volgens de Fraudehelpdesk hebben online criminelen dit jaar al voor ruim 330 duizend euro aan financiële schade veroorzaakt met voorschotfraude. Deze schade is aanzienlijk hoger dan in heel 2023. Toen ontving de Fraudehelpdesk voor 215 duizend euro aan schademeldingen door deze vorm van oplichting.
Zo word je benaderd door oplichters
Mensen worden ongevraagd toegevoegd aan WhatsApp-groepen. De beheerder van deze groepen doet zich voor als een medewerker van bijvoorbeeld het Airbnb-promotieteam. Groepsleden worden bijvoorbeeld uitgenodigd om drie accomodaties op Airbnb te liken, in ruil voor tien euro.
De vergoeding wordt in sommige gevallen daadwerkelijk uitbetaald in cryptovaluta. Dit doen oplichters om het vertrouwen van hun slachtoffers te winnen. "Maar het komt ook voor dat oplichters met behulp van een neppagina laten zien dat er een uitbetaling voor je klaarstaat", vertelt Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk aan NU.nl.
Nadat je een aantal simpele opdrachten hebt uitgevoerd, word je wijsgemaakt dat deze eenvoudige opdrachten op zijn. Je wordt dan uitgenodigd om een uitgebreidere opdracht te doen waarmee je zogenaamd honderd tot tweehonderd euro per dag kunt verdienen. Je dient jezelf hiervoor dan bijvoorbeeld aan te melden in een groep op Telegram.
Uitbetalen is niet mogelijk
Door nieuwe opdrachten uit te voeren, stijgt het geldbedrag dat jij zogenaamd verdiend. Natuurlijk wil jij dat dit bedrag wordt uitbetaald, maar al snel komen oplichters met smoesjes waarom dat op dat moment niet mogelijk is. Denk aan: ‘Jouw gegevens moet eerst gevalideerd worden’, of de smoes dat er kosten zijn. Jij kunt dit oplossen door een voorschot te betalen, maar als je dat geld betaalt ben je het kwijt, waarschuwt Wijngaarde. Het geld dat je zogenaamd tegoed hebt, zal je ook nooit ontvangen.
Voorkom dat je wordt opgelicht
De Fraudehelpdesk adviseert het volgende:
- Ga niet in op bijvoorbeeld thuiswerkaanbiedingen via chatapps en sociale media.
- Betaal nooit voor werk waarvoor jij juist betaald moet worden.