Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Last van ongewenste belletjes via WhatsApp? Zo kom je ervan af!

  Last van ongewenste belletjes via WhatsApp? Zo kom je ervan af!

  Gebeld worden door onbekende telefoonnummers uit het buitenland. Je zit er niet op te wachten, maar toch hebben veel WhatsApp gebruikers hier last van. Hoe gaan WhatsApp fraudeurs te werk? En nog belangrijker: Hoe kom je van die irritante oproepen af?

  Wangiri-fraude 

  De spam telefoontjes via WhatsApp zijn een voorbeeld van wangiri-fraude. ‘Wangiri’ is Japans voor ‘één keer overgaan en stoppen’. Bij deze vorm van telefonische oplichting zorgen oplichters, voornamelijk uit het buitenland, dat jij de oproep mist in de hoop dat jij daarna zelf terugbelt. Bel je terug, dan bel je naar een duur buitenlands nummer. Als je de verbinding niet snel verbreekt, dan kan je dat veel geld gaan kosten. Meer weten over deze fraude? En hoe fraudeurs aan jouw telefoonnummer komen? In een eerder artikel van Opgelicht?! wordt wangiri-fraude uitgebreid beschreven. 

  Houd onbekende bellers stil

  Sinds juni 2023 is het mogelijk om oproepen van onbekende nummers stil te houden via WhatsApp. Zodra je wordt gebeld door een onbekend nummer, gaat jouw telefoon niet over. De gemiste oproep is wel zichtbaar in de lijst ‘gesprekken’. Als je door een onbekend nummer wordt gebeld terwijl de functie is ingeschakeld, dan verschijnt er onder de oproep ‘Onbekende beller stilgehouden’.

  Het effect van de functie 'Houd onbekende bellers stil'

  Functie aanzetten:
  Ga naar WhatsApp 
  Klik op ‘Instellingen’ > ‘Privacy’
  Tik op ‘Gesprekken’ (Apple) of ‘Oproepen’ (Android)
  Klik op de schakelaar bij ‘Houd onbekende bellers stil’ (Apple) of ‘Onbekende bellers stilhouden’ (Android) om de functie te activeren. 

  Hoe kun je een onbekend nummer rapporteren en blokkeren?

  Als je in de toekomst niet lastig gevallen wilt worden door de onbekende beller, kun je het nummer blokkeren en tegelijkertijd rapporteren. Als een nummer gerapporteerd wordt, dan kan WhatsApp het account zonder voorafgaande mededeling schorsen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als WhatsApp vindt dat de accountactiviteit hun Servicevoorwaarden schendt. 

  Stappenplan rapporteren en blokkeren Apple:

  1. Ga naar Whatsapp
  2. Klik op ‘Gesprekken’ onderin de menubalk
  3. Klik op het informatie-icoon rechts van het contact. 
  4. Scroll naar beneden en klik op ‘Rapporteer’. 
  5. Kies de optie ‘Rapporteer en blokkeer’

  Stappenplan rapporteren en blokkeren Android:

  1. Ga naar WhatsApp
  2. Klik op ‘Oproepen’ bovenin de menubalk
  3. Open de chat met het contact dat je wilt rapporteren
  4. Tik op de drie verticale puntjes > Meer > Rapporteren
  5. Vink aan of je de gebruiker ook wilt blokkeren
  6. Tik op ‘Rapporteren’ 

  Zodra je iemand hebt geblokkeerd zijn je status updates en profielfoto niet meer zichtbaar voor deze persoon. Overigens kun je deze persoonlijke informatie, zoals wie jouw profielfoto kan zien, aanpassen bij ‘Privacy’ in de instellingen van WhatsApp. Zo ben je nog meer beschermd tegen onbekende nummers. 

  Wil je op de hoogte blijven van actuele online oplichting? Download de gratis Opgelicht?!-app in de App Store en Play Store

 • Ook interessant