De politie krijgt momenteel veel aangiftes binnen van mensen die het slachtoffer zijn geworden van oplichting via valse betaallinks. Bij deze vorm van phishing maken criminelen gebruik van nagemaakte websites van betaaldiensten, bijvoorbeeld Tikkie. Let dus op als je een betaalverzoek krijgt en controleer de link goed.

Politie Nederland waarschuwt via Twitter voor deze betrekkelijk nieuwe vorm van oplichting, waarbij een fraudeur je een nepbetaalverzoek stuurt. Een link die sterk lijkt op bijvoorbeeld Tikkie. Deze verwijst echter naar een valse site. Wanneer je hier jouw bankgegevens invult, onderscheppen fraudeurs deze. Zij kunnen vervolgens geld van je rekening halen.

Eén-cent-truc

In onze uitzending van 17 april besteedden wij aandacht aan de één-cent-truc. Argeloze verkopers die via Marktplaats hun waar aanbieden, denken 1 cent over te maken om zeker te zijn dat het geld van de koper op het juiste rekeningnummer terechtkomt. De koper blijkt echter een fraudeur die via een valse betaallink de rekening van het slachtoffer plundert. Cyberexpert Stan Hegt laat in deze video zien hoe geraffineerd deze oplichtingstruc in elkaar zit.

Wat kun je doen om dit te voorkomen?

  • Kijk heel goed naar de URL/Link als u van iemand een betaalverzoek krijgt. Controleer deze met de echte URL van de betaaldienst.
  • Je hoeft je betrouwbaarheid als verkoper niet te bewijzen. Je hoeft dus geen cent over te maken om jouw rekeningnummer geldig te maken.
  • Verstrek geen andere gegevens aan de verkoper dan noodzakelijk. Ook geen ID-bewijs. Dit heeft een koper helemaal niet nodig om de transactie door te laten gaan.
  • Neem in geval van fraude gelijk contact op met je bank, en doe aangifte bij de politie.

Gerelateerd