Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Blijf alert op valse betaalverzoeken

  Blijf alert op valse betaalverzoeken

  We waarschuwden al eerder voor fraudeurs die gebruik maken van valse betaalverzoeken en nagemaakte websites van betaaldiensten om je op te lichten. Momenteel krijgt Opgelicht?! hier weer meldingen over. Pas dus goed op als je een betaalverzoek krijgt en controleer de link goed.

  Criminelen bouwen websites van betaaldiensten, bijvoorbeeld Tikkie, na en vragen je zogenaamd één cent over te maken. Als je hierop ingaat, onderscheppen ze je bankgegevens.

  Valse link

  Je ontvangt een betaallink die erg lijkt op die van Tikkie, de 'i' is bijvoorbeeld vervangen door een '1'. De link verwijst naar een valse betaalsite. De inlog- en bevestigingscodes voor de betaling worden afgevangen door criminelen. Zij kunnen met deze gegevens geld van je bankrekening wegsluizen.

  Meer lezen: zo gaat de één-cent-truc in zijn werk

  Voorkom dat jij slachtoffer wordt met deze tips

  • Kijk heel goed naar de URL/Link als je van iemand een betaalverzoek krijgt. Controleer deze goed en vergelijk de link met de echte URL van de betaaldienst.
  • Je hoeft je betrouwbaarheid als verkoper niet te bewijzen. Je hoeft dus geen cent over te maken om jouw rekeningnummer geldig te maken.
  • Verstrek geen andere gegevens aan de verkoper dan noodzakelijk. Ook geen ID-bewijs. Dit heeft een koper helemaal niet nodig om de transactie door te laten gaan.
  • Neem in geval van fraude gelijk contact op met je bank, en doe aangifte bij de politie.
  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant