Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Phishing via betaaldienst

  Phishing via betaaldienst

  Opgelicht?! krijgt de laatste tijd meldingen van kijkers over een oplichter die via Marktplaats met de betaaldienst Tikkie werkt. Tijdens de verkoop vraagt de oplichter om 1 cent over te maken ter controle. De oplichter stuurt echter een phishinglink waarin de naam Tikkie misbruikt wordt. Deze leidt naar een valse site, waarmee deze persoon de bankgegevens van het nietsvermoedende slachtoffer onderschept.

  De oplichter reageert via WhatsApp op de verkoopadvertentie van het slachtoffer. Het komt snel tot een deal. De ‘koper’ geeft aan dat hij eerder opgelicht is. Daarom vraagt hij de verkoper om een cent over te maken, zodat hij zogenaamd zeker weet dat de naam en het rekeningnummer met elkaar overeenkomen.

  Betaallink

  De verkoper krijgt een betaallink geappt. Deze lijkt afkomstig te zijn van Tikkie, maar linkt in werkelijkheid naar een valse site. De oplichter misbruikt het beeldmerk Tikkie, waardoor de betaling betrouwbaar lijkt. De gegevens die de verkoper op de site invult, gaan rechtstreeks door naar de crimineel. Daarmee krijgt hij toegang tot de rekening van het slachtoffer. Vervolgens sluist de oplichter het geld op de rekening en eventuele spaarrekeningen weg.

  Advies

  ABN AMRO adviseert je om extra alert te zijn wanneer aan je gevraagd wordt om een betaling via Tikkie te doen. Betaal via deze dienst alleen aan bekenden. Vraagt iemand aan je om een cent over te maken? Doe het niet! Stop de verkoop. Kijk ook goed of je in de beveiligde betaalomgeving van de bank zit. Dit is te herkennen aan het slotje in de URL. Ook de URL zelf is heel belangrijk. De juiste URL van Tikkie is: 'https://tikkie.me'

  Gebruikte namen

  Bij Opgelicht?! komen meldingen binnen over marktplaatsgebruikers die deze truc toepassen. De namen 'Dennis' en 'Angelique' worden hierbij gebruikt.

  Bron foto's: Fraudehelpdesk.nl

  Gerelateerd

  zoom
  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant