Het komt vaker voor dan je denkt: online datingfraude. De politie waarschuwt voor deze vorm van oplichting, waarbij fraudeurs via datingsites op jacht gaan naar slachtoffers die ze vervolgens geld afhandig maken.

De werkwijze is als volgt: oplichters maken profielen aan met foto's van aantrekkelijke mannen of vrouwen. Als je met hen in gesprek raakt, vertellen ze je de meest verleidelijke verhalen. Deze lijken te mooi om waar te zijn, en dat is vaak ook zo! Uiteindelijk gaat het ze alleen om jouw geld.

'Geld lenen'

Nadat je elkaar hebt leren kennen via de datingsite, vraagt jouw 'match' je verder te praten via bijvoorbeeld WhatsApp, Skype of e-mail. Na een tijdje vraagt je nieuwe vlam je of hij of zij wat geld van je kan lenen. Van deze lening zie je nooit een cent terug. Ook kan het voorkomen dat je wordt gevraagd geld te ontvangen op je bankrekening, zogenaamd omdat je nieuwe liefde even niet bij zijn eigen rekening kan. Het geld moet je vervolgens contant opnemen en aan je nieuwe liefde geven. Zonder dat je het in de gaten hebt, word je gebruikt als geldezel.

Advies

Gebruik bij het online daten altijd je gezond verstand en wees extra alert als je nieuwe internetliefde je om geld vraagt. Meer tips kun je lezen in het volgende hulpartikel: hoe voorkom ik online datingfraude.

Bron: facebook.com/politie

Gerelateerd