Zes vrouwen tussen de 73 en 90 jaar zijn afgelopen week in Wormerveer en Zaandam slachtoffer geworden van een babbeltruc. De oplichters bedienden zich van een truc die vaker bij ouderen wordt gebruikt. 

De slachtoffers worden telefonisch benaderd door een oplichter die zich voordoet als pakketbezorger. De 'bezorger' vertelt dat er binnenkort een pakket wordt bezorgd en dat er bij ontvangst een bedrag van 1 euro gepind moet worden. Vervolgens wordt de pincode van het slachtoffer opgeslagen in het zogenaamde pinapparaat, de pinpas wordt in een onbewaakt ogenblik vliegensvlug omgeruild voor een andere pas. Heeft de oplichter éénmaal de benen genomen, dan verdwijnen er binnen de kortste keren grote bedragen van de rekening. 

In de zomer kwam deze truc zo vaak voor dat zowel Opgelicht?! als de Fraudehelpdesk ervoor hebben gewaarschuwd. Deze truc is dus nog actueel, en de politie roept dan ook op om alert te zijn.

Pin nooit aan de deur, tenzij je zelf iets hebt besteld en dat vooraf duidelijk zo is afgesproken. Vraag ook altijd of degene aan de deur zich kan legitimeren, mocht je niet honderd procent zeker zijn van je zaak. Als je situaties met pakketbezorgers niet vertrouwt, bel dan de politie op 0900-8844. 

Mocht je toch slachtoffer worden van deze babbeltruc, blokkeer dan direct je bankpas en doe altijd aangifte bij de politie. 

Bron: Politie