Na een grondig onderzoek van ruim een jaar heeft de politie een babbeltruc-bende aangehouden in Amsterdam. Er zijn zeven verdachten opgepakt. De jongste was 14 jaar.

De mannen hadden het vooral gemunt op kwetsbare ouderen in onder andere Amsterdam-West. De babbeldieven deden zich voor als postbezorgers en belden van te voren hun slachtoffers op met een aankondiging dat er een pakketje bezorgd zou worden. Hiervoor zouden de slachtoffers dan een klein geldbedrag moeten betalen, wat alleen mogelijk was door te pinnen.

Pinpas omgewisseld

Bij het afgeven van het pakketje werd er gevraagd naar de pinpas van het slachtoffer en om de pincode in te toetsen op een telefoon. De verdachte ruilde dan stiekem de pinpas om en zo kon de bende duizenden euro's buit maken. In totaal worden de zeven Amsterdammers verdacht van betrokkenheid bij ruim 65 zaken.

Op heterdaad betrapt

Twee van de mannen konden op heterdaad worden betrapt in Utrecht. Zo kwam de politie de bende op het spoor. Daarna volgden meer aanhoudingen, waarvan een dankzij een oplettende bewoner uit Slotermeer. De buurt werd direct uitgekamd en ook daar werd iemand aangehouden. Die persoon had in zijn zak nog bankpassen zitten van eerdere gedupeerden. Uit de aanhoudingen kon de recherche opmaken dat alle babbeltrucs op dezelfde manier werden gedaan. Daardoor kon de politie ook nog de vijf andere verdachten aanhouden.

Geldboetes, werkstraffen en schadevergoedingen

De jongste verdachte is veroordeeld tot 18 maanden jeugddetentie waarvan 171 dagen voorwaardelijk. Hij kreeg ook een werkstraf van 200 uur ene en schadevergoeding van 600 euro opgelegd. De overige verdachten zijn veroordeeld tot straffen variërend van 240 dagen tot een jaar celstraf. Ook hebben de mannen meerdere geldboetes gekregen die oplopen tot duizend euro.

Twee van de verdachten mogen hun proces in vrijheid afwachten en van twee anderen is de zaak geseponeerd vanwege een gebrek aan bewijs.

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van een babbeltruc?

Bron: NH nieuws

Gerelateerd