Criminelen mailen namens UPS dat je pakket niet geleverd kon worden, want je was niet thuis. Trap niet in deze mooie praatjes, want dit is phishing. 
 

“Om er zeker van te zijn dat u uw pakket zo snel mogelijk ontvangt, bezorgen wij het bij uw dichtstbijzijnde kantoor”, begint de phishingmail. Je moet op een malafide link klikken om erachter te komen bij welk postkantoor het pakket is geleverd. Klik hier absoluut niet op! 

Een officieel bericht van UPS kun je herkennen aan een trackingnummer dat begint met ‘1Z’. Verwacht je dus daadwerkelijk een pakket van UPS? Verifieer het track & trace nummer dan op de officiële UPS-trackingpagina

Valse UPS-mail | Bron: Fraudehelpdesk

Met onze gratis Opgelicht?!-app blijf je via pushberichten op de hoogte van actuele phishingberichten (te downloaden voor iOS en Android).

Check de link

Legitieme UPS-links beginnen met ‘https://www.ups.com’, ‘https://billing.ups.com’, ‘https://go.ups.com’ of ‘http:/links4.upsemail.com’. Controleer zelf waar een link naartoe leidt door de link ingedrukt te houden op je telefoon en op je desktop door met de cursor op de link te gaan staan. Wijkt het webadres af van de bovenstaande links? Dan kun je er vanuit gaan dat het phishing betreft. 

Op de link geklikt en gegevens achtergelaten? 

  • Voer een virusscan uit in verband met malware.
  • Verander ingevoerde wachtwoorden.
  • Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij indien je bankgegevens hebt gedeeld. 

Lees ook