Heb je een sms ontvangen van UPS dat je douanerechten voor je pakket uit het buitenland moet betalen? Klik niet op de link en houd je geld in je eigen zak, want dit is phishing. 
 

In deze valse sms wordt verkondigd dat je nog 2,99 euro dient te betalen voor je pakketnummer F858965220. Als je geen pakket uit het buitenland van UPS verwacht, dan kun je wellicht snel concluderen dat dit smishing is. Echter, als je wel een pakket van UPS verwacht, dan kan dit een gevaarlijk bericht zijn. 

Valse sms UPS

Geen legitieme UPS-link

De douanerechten kun je betalen via de link ‘https://login-connect.net’. Toch laat UPS via hun eigen site weten dat betrouwbare UPS-links beginnen met ‘https://www.ups.com’, ‘https://billing.ups.com’, ‘https://go.ups.com’ of ‘http:/links4.upsemail.com’. Deze link is dus onbetrouwbaar.

Oplichters kunnen linkjes ook vervalsen. Door de link ingedrukt te houden op je telefoon (en niet te klikken), kun je het webadres dat zich achter de zichtbare link schuilhoudt zichtbaar maken. Zo kun je controleren of het een legitieme link is. 

‘Neem de tijd’ 

Dat adviseert UPS aan klanten die een phishingbericht binnenkrijgen. “Oplichters gebruiken een gevoel van urgentie om paniek te zaaien. Wees behoedzaam met alles wat impliceert dat u onmiddellijk moet handelen”, laat de koeriersdienst via haar website weten. 

In de bovenstaande sms is de urgentie het betalen van de douanerechten. Als je namelijk niet betaalt, dan komt je pakket nooit aan. Dit is een truc van de online criminelen om je tot snel handelen aan te zetten. Voordat je tot handelen overgaat: “Neem de tijd om het bericht goed te bekijken en bekijk het daarna nog eens”, aldus UPS. 

Extra tips van UPS

Veelvoorkomende scenario’s die online criminelen gebruiken om je te misleiden, zijn volgens UPS:

  • Een betaling is nodig of een betaling is te laat. Dit is in de bovenstaande sms ook het geval. De koeriersdienst raadt alleen aan om veilige betaalmethoden te gebruiken, zoals het UPS Factureringscentrum.
  • Er is geld nodig voor de aflevering van het pakket. Slechts voor een aantal pakketten is geld nodig voor de aflevering, namelijk: bij contante betaling bij de aflevering, invoerrechten of belastingen. Checken of je kosten verschuldigd bent? Dit kun je controleren door je pakket te traceren. 
  • Je account-of betalingsinformatie wordt gevraagd. Controleer of er geen verdachte verzend- of factureringsactiviteiten zijn door in te loggen bij UPS.com.

    Aanvullend geeft UPS de volgende tips over wat te doen als je een phishingbericht hebt ontvangen: 
     
  • Let goed op de details. Bevat het bericht spel- of grammaticafouten? Ook algemene begroetingen, zoals ‘Meneer’ of ‘Mevrouw’ zijn een teken van phishing. 
  • Verwijder het bericht en blokkeer de afzender, zodat je er niet later per ongeluk nog op kan klikken.
  • Klinkt de boodschap te mooi om waar te zijn? Dan is dat waarschijnlijk ook zo.

Aanvullend geeft cybersecurity-expert Tommy van Steen nog wat extra tips om phishing en smishing te herkennen