Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Valse sms'jes over douanerechten: trap er niet in!

  Valse sms'jes over douanerechten: trap er niet in!

  Heb je een sms ontvangen van de douane? In dit bericht staat dat er douanekosten moeten worden betaald voor een te ontvangen pakket of dat het pakket onderhevig is aan douanerechten. Hoe weet je dat deze sms'jes nep zijn en waarom moet je hier vooral niet op klikken? 

  Het is niet de eerste keer dat er phishing sms’jes zogenaamd namens een bedrijf of overheidsinstantie worden verstuurd waarbij mensen wordt verzocht een bedrag over te maken voor hun pakket. Zo kampen bijvoorbeeld DHL en PostNL ook al een aantal jaar met nep-mails en sms’en waarbij ontvangers wordt gevraagd om bijvoorbeeld invoer- of verzendkosten te betalen via een link die naar een vervalste website leidt. 

  In de sms over douanerechten staat de link expressups.nl, waardoor je denkt dat het een website van UPS is. De echte website van UPS is echter UPS.com. Vooral als je toevallig op dezelfde dag een pakket verwacht, kun je in de war raken.

  Belastingdienst stuurt nooit sms met betaallink

  Het is belangrijk om te weten dat de Belastingdienst, het orgaan waar de douane onder valt, nooit sms’en verstuurd waarin wordt gevraagd om via een betaallink geld over te maken. Volgens Tanya Wijngaarden, woordvoerder bij FraudeHelpdesk zit daar voor ontvangers een twijfelpunt. "Incassobureaus bijvoorbeeld versturen wel sms’jes met betaallinks als er sprake is van een schuld. En bijna iedereen verwacht wel eens een pakket op het moment dat je zo’n nep-sms ontvangt.” 

  Volgens Wijngaarden kun je op zo’n twijfelmoment het beste contact zoeken met de autoriteit om te vragen of het klopt wat er staat.  

  Het advies luidt: controleer de afzender, bel bij twijfel de autoriteit en open nooit linkjes van afzenders die je niet kent of vertrouwt. 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant