Oplichters sturen momenteel weer echte brieven uit naam van de Rabobank, zo blijkt uit een waarschuwing die momenteel tienduizenden keren gedeeld is op Facebook. En omdat een echte brief nog altijd een stuk betrouwbaarder overkomt dan een mailtje is het toch even opletten geblazen.

Op Facebook verscheen gisteren de volgende post, die in iets meer dan 24 uur ruim 43.000 keer gedeeld werd. Dat is overigens op het moment van schrijven: de teller zal ongetwijfeld nog flink oplopen.

Ook nu is het verhaal dat je huidige betaalpas komt te vervallen en dat je met gepaste spoed een nieuw exemplaar moet aanvragen. Volgens de afzender van deze brief is je huidige bankpas vanaf 28 maart niet meer geldig, en om het één en ander tijdig in gang te kunnen zetten, moet je je huidige betaalpas doorgeknipt opsturen naar het niet-bestaande Euro Card Company, dat volgens de adresgegevens van de brief aan de Thomas van Aquinostraat 9 te Tilburg gevestigd is.

Trekken we dat adres eens na via Google, dan zien we een woning die zich - om het eens voorzichtig uit te drukken - overduidelijk in het lagere segment van de woningmarkt bevindt. Dat hier een officieel bankfiliaal gevestigd zit, is in ieder geval uitgesloten. Oordeel zelf maar:

'Euro Card Company', Thomas van Aquinostraat 9, Tilburg

De achterkant van de brief hebben we niet kunnen zien, maar aangezien op de voorzijde de term 'recycleformulier' valt, weten we eigenlijk al genoeg. Je moet je doorgeknipte bankpas naar bovenstaande adres sturen voorzien van een formulier met je NAW-gegevens, je huidige pincode en je gewenste pincode.

Dat doorknippen is overigens deel van de truc: je denkt dat de pas onklaar is, maar de chip in de pas werkt gewoon, en het is voor de oplichters een koud kunstje om er weer een functionerende pas van te maken. Wat ze vervolgens met de pas kunnen als je zelf je pincode op het formulier hebt ingevuld, laat zich natuurlijk raden. 

Meer voorbeelden van nepbrieven van banken

Hieronder wat close-ups van de brief die momenteel rondgaat.

Close-up van de brief