Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie waarschuwt voor phishing met nep-brieven: 'Oplichters doen zich voor als de Rabobank'

  Politie waarschuwt voor phishing met nep-brieven: 'Oplichters doen zich voor als de Rabobank'

  Phishingmails: menig inbox puilt ervan uit. De politie waarschuwt momenteel echter voor nagemaakte brieven, in dit geval meer specifiek van de Rabobank. Omdat je een aan jou geadresseerde brief die daadwerkelijk bij je thuis wordt bezorgd wellicht minder snel wantrouwt, is de kans groter dat je in een onbewaakt ogenblik iets doet waar je later spijt van krijgt en je bovendien een hoop geld kost. Even opletten dus!

  Een waarschuwing werd gisteren op Twitter gedeeld door de wijkagenten van de gemeente Waddinxveen. Dat verklaart overigens ook gelijk de wat afwijkende, rommelige vorm van de brief op bovenstaande afbeelding: we bekennen bij dezen ruiterlijk dat we de afbeelding hebben geleend. Onderstaand de tweet van de politie:

  Wat is er aan de hand en wat willen de oplichters van je?

  We zien op deze foto slechts de achterzijde van de fysieke brief, maar we hebben vaker met dit spreekwoordelijke bijltje gehakt. Op de voorzijde staat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een verhaal dat bedoeld is om je ervan te overtuigen dat er iets met je bankpas is. De bankpas is niet langer geschikt voor nieuwe pinautomaten, vanwege het coronavirus moet je een nieuw exemplaar of je huidige pas is simpelweg aan vervanging toe: je kunt het zo gek niet verzinnen of we hebben het als excuus voorbij zien komen, óók namens andere banken.

  Andere voorbeelden van nepbrieven namens banken:

  Maar dan de achterkant. Je moet je bankpas opsturen naar een zogenaamd (en niet-bestaand) recyclepunt. Je moet bovendien je huidige pincode opgeven én eventueel de nieuwe door jou gewenste pincode noteren op het formulier.

  Ook dit keer zetten de oplichters een instructie om de pas doormidden te knippen op de brief: het idee is dat je denkt dat niemand iets met een kapotte pas kan en dat het dus wel zal kloppen. Het tegendeel is waar: ook met een doormidden geknipte pas kunnen oplichters bij jouw rekening, zeker als je zelf de pincode afgeeft.

  Het 'recyclepunt' is een woonadres

  Het op de brief genoemde adres - Euro Card Company, Wielewaalstraat 3-hs, 1021 TS Amsterdam - is overigens gewoon dat van een woonhuis in Amsterdam-Noord. Omdat de oplichters wellicht nét slim genoeg waren om niet hun eigen adres te gebruiken, is het meest waarschijnlijke scenario dat deze woning momenteel leeg staat en dat ze een manier hebben bedacht om de brievenbus eenvoudig leeg te trekken, al is dat slechts gissen. Mocht iemand in de buurt wonen: even een middagje posten in de buurt levert wellicht interessante inzichten op.

  Hoe dan ook: de brief is nep, ga er niet op in. En ook als jij dat zelf wel weet, dan is het wellicht geen slecht idee om je (groot)ouders nog eens te waarschuwen.

  Bron: Politie (Wijkagenten Waddinxveen)

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant