Opgelicht?! krijgt de laatste tijd weer veel meldingen over e-mails waarmee kwaadwillenden pincodes en bankpassen in handen proberen te krijgen. Trap niet in deze truc: bankpas-phishing.

In verschillende valse e-mails gebruiken fraudeurs allerlei smoezen waarmee ze jouw zover proberen te krijgen dat je je bankpas opstuurt, zogenaamd naar je bank of een recycling-punt.

Phishingsite

In de mail staat bijvoorbeeld dat jouw bankpas is verouderd. Als je snel een nieuwe pas aanvraagt, is deze gratis. Wacht je langer, dan moet je zogenaamd betalen. Zo proberen criminelen je te verleiden op een link te klikken en allerlei gegevens, waaronder je pincode, in te voeren. Vervolgens krijg je een adres te zien waar je je bankpas heen moet sturen. Ga hier niet op in! De post wordt door de fraudeurs onderschept. Met jouw bankpas en pincode in handen, kunnen zij jouw rekening leeghalen.

Advies

Jouw bank zal je nooit vragen op een website je pincode in te voeren of je bankpas per post op te sturen. Wordt dit wel gevraagd, dan is het foute boel. Stuur je bankpas nooit op en gooi dit soort mailtjes direct weg.

Meer weten?

In onze uitzendingen besteedden we al meerdere malen aandacht aan deze oplichtingstruc. Je leest alles over bankpas-phishing in ons dossier.

Gerelateerd