Er is een e-mail in omloop waarin staat dat je een cadeaukaart ter waarde van €500,- kunt winnen. Deze cadeaukaart zou je kunnen besteden bij IKEA. Dit is echter een valse winactie.

Om kans te maken op de cadeaukaart voor de Zweedse meubelgigant hoef je alleen maar even een aantal vragen te beantwoorden.

Chatbericht

Je komt bij deze vragen door op de button in het bericht te klikken. Je wordt dan doorverwezen naar een website die, net als de e-mail, in stijl van IKEA is opgemaakt. Daar verschijnt een chatvenster, waarmee je met de zogenaamde promotiemanager van IKEA kunt chatten. In werkelijkheid is dit een chatbot, een computer die automatisch antwoorden genereert.

Kleine letters

Deze 'manager' vraagt op slinkse wijze naar je gegevens. Wij adviseren je hier niet in mee te gaan. In de kleine letters onderaan de website wordt namelijk duidelijk dat IKEA niets met deze winactie te maken heeft. Door op 'deelname voorwaarden' te klikken kom je erachter dat dit bericht is verstuurd door een marketingbureau.

Ongewenste telefoontjes en spamberichten

Dit marketingbureau wil jouw gegevens doorverkopen aan andere partijen. Als je je gegevens op deze website invult, zal je later worden lastiggevallen met ongewenste telefoontjes en spamberichten.

Wij adviseren je om niet deel te nemen aan deze winactie en de mail in je prullenmand te gooien.

Hier kun je meer lezen over misleidende winacties

Gerelateerd