Oplichters hebben een nepmail verstuurd waarin de naam en het logo van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) worden misbruikt. Het bericht gaat over een verkeersovertreding. Trap hier niet in!

Het onderwerp van de e-mail is 'Let op! Laatste aanmaning inzake'. De ontvanger moet zogenaamd nog een openstaande boete van 115,52 euro betalen. In het bericht staat een bankrekeningnummer waar het geld naar kan worden overgemaakt. Doe dit niet!

Uitleg boete

In het bericht staat de datum vermeld en de opbouw van de boete uitgelegd. Door deze specificaties kunnen mensen sneller geneigd zijn om te denken dat de aanmaning echt is.

Signalen dat dit bericht nep is

De afzenders van dit bericht proberen geld te verdienen door nietsvermoedende mensen op te lichten. Wees ze te slim af en herken een valse e-mail. Signalen dat dit bericht nep is, zijn bijvoorbeeld:

  • Het afzendadres (aanmaning@cjib-centraal.nl) is geen officieel adres dat door het CJIB wordt gebruikt.
  • Het geld moet worden overgemaakt naar een bankrekening van Bunq. Het CJIB maakt alleen gebruik van rekeningen bij de ING.
  • Let op taalfouten of taalgebruik. Zo wordt Leeuwarden geschreven met dubbele a (Leeuwaarden) en het woord drie wordt met het cijfer 3 geschreven.

Advies

Zorg dat je geen slachtoffer wordt! Negeer de e-mail en verwijder deze.

Gerelateerd