Attentie! Bankier jij bij de Rabobank? Pas dan goed op! Oplichters sturen phishingmails rond uit naam van de Rabobank, om jouw betaalpas te ontfutselen.

Volgens het bericht maak je zogenaamd gebruik van een verouderde betaalpas. Je bent niet beschermd tegen fraude met contactloos betalen en daarom moet je een nieuwe betaalpas aanvragen. Dat kan via de link in het bericht. Doe dit niet!

Aankopen doen in jouw naam

Je komt terecht op een phishingsite. Hier moet je verschillende persoonlijke gegevens invullen, zoals je adresgegevens, je voor- en achternaam, je geboortedatum, je bankgegevens en je pincode. Met deze informatie hebben de frauduleuze afzenders genoeg gegevens in handen om grote aankopen te doen in jouw naam.

Bankpas opsturen

Op de laatste pagina staat een adres van een 'recycle postadres'. Hier moet je je bankpas naartoe sturen. Je verwacht een groot kantoorgebouw, maar als je het adres opzoekt op Google Maps, kom je uit bij een woonwijk in Den Haag. Hier wordt jouw bankpas uit de brievenbus gehaald door oplichters, die ze vervolgens kunnen misbruiken.

Slordige fraudeurs

Dit bericht is phishing en het is verstuurd door slordige fraudeurs. De e-mail lijkt namelijk van de Rabobank te komen, maar als je naar de handtekening van de afzender kijkt, zie je dat het bericht zogenaamd is verstuurd door de directeur van de ABN AMRO. Genoeg reden om deze valse mail gelijk weg te gooien.

Meer tips om phishing te herkennen

Gerelateerd