Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op voor deze valse sms van Rabobank: ‘Uw nieuwe betaalpas is succesvol aangevraagd’

  Pas op voor deze valse sms van Rabobank: ‘Uw nieuwe betaalpas is succesvol aangevraagd’

  Heb jij een sms gekregen dat je Rabobank betaalpas succesvol is aangevraagd, maar ben je dit niet zelf geweest? Twijfel dan niet aan jezelf en neem geen contact op. Dit is een phishingbericht.

  Phishing via sms wordt ook wel smishing genoemd. Vaak staat er een malafide link in het bericht waar je als ontvanger op moet klikken. Deze link installeert malware op je telefoon of laptop of stuurt je naar een nepwebsite die lijkt op de officiële website van een bedrijf. Op deze manier proberen online oplichters jouw persoonlijke informatie naar binnen te hengelen.

  Valse sms Rabobank

  Met deze nieuwe sms laten de oplichters het lijken alsof je een nieuwe betaalpas hebt aangevraagd bij Rabobank. Zij weten maar al te goed dat dit niet waar is en hopen dat jij in hun val trapt door contact met hen op te nemen. 

  Geen link, maar een telefoonnummer

  In de sms word je verwezen naar het nummer ‘055 312 72 72’. Dit nummer is niet van Rabobank en ook niet bij Rabobank bekend, laat Rabobank woordvoerder Guido Groot weten.

  Bel je naar het nummer? “Dan kan je iemand aan de telefoon krijgen die je geld afhandig maakt of vraagt naar je (persoonlijke) gegevens, maar het kan ook bijvoorbeeld een duur betaalnummer zijn”, vertelt Tommy van Steen, docent Cybersecurity Governance aan de Universiteit Leiden. 

  Onbekende afzender

  “Als klanten een sms van ons krijgen, dan is de afzender ‘Rabobank’”, laat Groot weten. In dit geval is de sms afkomstig van ‘+31 6 10202506’, wat een onbetrouwbaar nummer is. 

  Betrouwbare Rabobank nummers

  Twijfel je of een bericht betrouwbaar is? Ga dan naar de officiële website van Rabobank door zelf hun website op te zoeken via de zoekbalk van je telefoon of laptop. Hier vind je verschillende manieren om contact met de bank op te nemen. 

  In dit geval kom je er achter dat het algemene nummer van Rabobank ‘088 722 66 00’ is, en niet het telefoonnummer uit de sms. Sla je deze stap dus over, dan kan het je flink veel geld gaan kosten. 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant