Let goed op als je een mailtje ontvangt met het verzoek een nieuwe ASN digipas aan te vragen. Dit is een phishingmail, ook al staat jouw naam bovenaan het bericht.

Fraudeurs sturen steeds vaker gepersonaliseerde phishingmails, waarbij de naam van de ontvanger in de aanhef van het bericht staat. Zo proberen de criminelen vertrouwen te wekken. Deze e-mail, zogenaamd van ASN bank, is hier een voorbeeld van.

Gratis aanvragen

Volgens het bericht introduceert de bank een nieuwe digipas, die tot 6 mei gratis aangevraagd kan worden door op een link in het bericht te klikken. Trap hier niet in! De link verwijst naar een phishingsite. Op deze site wordt om allerlei persoonlijke informatie gevraagd, waaronder zelfs je pincode. Vervolgens dien je je pas op te sturen omdat deze zogenaamd gerecycled moet worden. Criminelen onderscheppen de post en gaan met je pas en pincode aan de haal. Gevolg: een lege bankrekening.

Advies: weg ermee!

Als jouw bank via een link in een e-mail vraagt een nieuwe digipas of bankpas aan te vragen, is het foute boel. Ook al staat jouw naam boven het bericht! Deze e-mail kan dus direct de prullenmand in.

Meer informatie en tips: dossier phishing

Gerelateerd