Pas op als je een factuur krijgt van 'Apple' waarin staat dat je iets hebt gekocht in de App Store. Dit kan een phishingmail zijn en de afzenders zijn uit op jouw persoonsgegevens!

In het Engelstalig bericht staat dat je Apple ID op een nieuw apparaat is gebruikt om een betaling uit te voeren in de App Store van Apple. Je moet bevestigen dat jij dit hebt gedaan of de betaling annuleren. Dat kan via de link in het bericht. Doe dit niet!

Zeer realistische phishingsite

De link in het bericht leidt je naar een zeer realistische phishingsite. Hier moet je inloggen met je Apple ID. Vervolgens moet je verschillende persoonlijke gegevens invullen, zoals je adresgegevens, de informatie op je creditcard en je adresgegevens. Deze informatie komt in handen van oplichters die dit vervolgens kunnen misbruiken om identiteitsfraude te plegen uit jouw naam.

Selfie met identiteitskaart

Op de volgende pagina moet jij een selfie maken met je identiteitskaart en creditcard. Als je dit doet, kunnen oplichters jouw identiteitskaart namaken en deze misbruiken. Dit werd veel gedaan met

Zo kopiëren oplichters jouw rijbewijs

Misbruikt bij internetoplichting

Een andere manier waarop jouw selfie misbruikt kan worden is bij oplichtingspraktijken op Marktplaats. Malafide verkopers sturen jouw foto op, zodat ze vertrouwen wekken bij de slachtoffers. Vervolgens krijgen ze nieuwe selfies teruggestuurd, zodat ze nieuwe slachtoffers kunnen maken.

Controleer altijd de URL

Controleer altijd de URL van de website waar je bent. In het geval van deze phishingmail heeft de link niets te maken met het bedrijf. Ook de afzender is een goede indicatie dat het geen zuivere koffie is. Deze valse rekening kan je het beste gelijk weggooien.

Veelvoorkomende phishingmails

Gerelateerd