"Word je onverwachts gebeld namens Paypal of eBay en hoor je een bandje met een keuzemenu? Hang op! Dit is oplichting, waarschuwt de Fraudehelpdesk.

Wees extra alert wanneer je onverwachts gebeld wordt door Paypal of eBay en een bandje met een keuzemenu te horen krijgt, meldt Fraudehelpdesk op hun website. Deze bandjes zijn vaak Engelstalig met een stem van een robot. Het kan zijn dat je wordt gevraagd om een betaling goed te keuren door een ‘1’ of ‘2’ in te toetsen. Dit lijkt onschuldig, maar wees gewaarschuwd, want online oplichters halen allerlei psychologische trucs uit de kast om jou zover te krijgen.

Wat moet je doen als je zo’n nep telefoontje krijgt?

Je kunt het beste niet ingaan op het bericht en zo snel mogelijk de verbinding verbreken. Indien je namelijk wel ingaat op het bericht, kan een volgende stap zijn dat je zogenaamd wordt doorverbonden met een medewerker. Deze persoon zal bijvoorbeeld vragen om toegang tot je apparaat. Zodra je toestemming geeft, kan deze persoon online aankopen of financiële transacties doen vanuit jouw naam. 

Op de hoogte blijven van online oplichting? Met onze gratis Opgelicht?!-app maken oplichters bij jou geen kans (iOS en Android).

Heb je toch op het telefoontje gereageerd?

  • Voer een virusscan uit in verband met malware.
  • Verander ingevoerde wachtwoorden.
  • Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij indien je bankgegevens hebt gedeeld. 

LEES OOK: