Op Facebook verschijnen momenteel veel berichten die gebruikers ertoe moeten verleiden op een phishing-link te klikken. De tekst bij de link luidt: 'here's the link, hehe' of een variatie hierop. Trap hier niet in!

De inhoud van de berichten verandert steeds. Je wordt bijvoorbeeld gevraagd een grappige of spraakmakende video te bekijken. Ook wordt soms gesproken over een foto die je zou moeten opslaan.

Valse login-paginaDe scam-links verwijzen naar een nagemaakte Facebook inlogpagina, die sprekend lijkt op echte. Maar als je hier je inloggegevens invult, vallen deze in handen van fraudeurs. Je Facebook is gehackt! Oplichters kunnen jouw account nu overnemen. Ze plaatsen uit jouw naam nu ook de scam-berichten, waar jij net bent ingetrapt. Omdat deze bij jou vandaan lijken de komen, is dat kans groot dat jouw vrienden ook op de link klikken en inloggen op de nep-Facebook. Steeds meer Facebook profielen worden op deze manier gehackt.

ScamsDe oplichters kunnen met de gehackte accounts allerlei scams uitvoeren. Een veelgebruikte truc is het versturen van een 'noodkreet'. Al jouw vrienden ontvangen een bericht waarin staat dat jij in het buitenland in de problemen bent gekomen. Of ze snel geld naar je kunnen overmaken via Western Union. En dat terwijl jij gewoon thuis op de bank zit.

Bron: Hoax-slayer.com / Thatnonsence.com / Opgelicht?!

Gerelateerd