Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wat doe ik als ongevraagd spam verstuurd wordt op mijn Facebook-account?

  Wat doe ik als ongevraagd spam verstuurd wordt op mijn Facebook-account?

  Wanneer automatisch spam verstuurd wordt vanuit jouw Facebook-account, kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. We zetten ze op een rij en vertellen wat je kunt doen om het probleem op te lossen.

  Malafide Facebook-apps

  Malafide Facebook-apps kunnen spamberichten op je tijdlijn plaatsen. Een dergelijke app is zo geïnstalleerd. Je klikt op een link op Facebook. Om door te kunnen gaan, moet je eerst een app installeren. Je geeft hier toestemming voor en plotsklaps verschijnen allerlei vage berichten op jouw tijdlijn.

  Om te voorkomen dat een app verdere berichten plaatst, dien je deze zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan via je Facebook-instellingen. Ga naar Apps en zoek de foute app op. Klik vervolgens op het kruisje en verwijder de app. Vergeet niet de geplaatste spamberichten van je tijdlijn te verwijderen.

  Let altijd goed op welke apps je installeert op je Facebook-account. Facebook-apps kunnen veel informatie over je verzamelen en (chat)berichten uit je naam versturen. Installeer dus alleen apps van ontwikkelaars die je vertrouwt.

  Browserextensies

  Je browser is het programma waarmee je op internet surft, bijvoorbeeld Internet Explorer, Safari, Firefox of Chrome. Een browserextensie is een programma, waarmee je extra functies kunt toevoegen aan dit programma. Kwaadwillenden kunnen misbruik maken van zo'n browserextensie om berichten uit jouw naam op Facebook te plaatsen.

  Je browser vraagt altijd toestemming voor het installeren van een extensie. Krijg je de vraag of je een browserextensie wil installeren, denk dan goed na voordat je toestemming geeft. Installeer alleen extensies op websites die je vertrouwt en alleen van bekende bronnen.

  Heb je toch een foute extensie geïnstalleerd, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Klik hieronder om te lezen hoe dit in zijn werk gaat bij de desbetreffende browser.

  Phishing

  Fraudeurs kunnen ook door middel van phishing je inloggegevens in handen krijgen. Ze sturen je een valse e-mail met een link naar een nagemaakte Facebook-inlogpagina. De informatie die je daar invult, wordt doorgestuurd naar kwaadwillenden. Zij kunnen vervolgens inloggen op jouw account en berichten plaatsen uit jouw naam.

  Als je vermoedt dat je je Facebook-inloggegevens hebt ingevuld op een phishingsite, verander dan onmiddellijk je wachtwoord.

  Wij raden aan om aanmeldgoedkeuringen in te schakelen. Hierbij gebruik je je telefoon als extra beveiliging om te voorkomen dat anderen toegang krijgen tot jouw account. Meer weten? Hier lees je hoe je deze goedkeuringen in kunt stellen.

  Verwijder spamberichten

  Check jouw account en zorg dat je alle spamberichten verwijdert. Laat ook je vrienden weten dat er berichten uit jouw naam zijn geplaatst, zodat ze maatregelen kunnen nemen als ze op een van de links hebben geklikt.

  Gerelateerd

 • Ook interessant