De gehele oppositie wil voor 19.00 uur donderdagavond een compleet feitenrelaas van alle ontwikkelingen rond fraude met toeslagen, zoals die gepleegd zijn door onder meer Bulgaarse bendes. De regeringspartijen schatten in dat een goed feitenrelaas meer tijd kost en steunden het verzoek van de oppositie niet.

Maar dat nam niet weg dat Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg het verzoek van de oppositie doorstuurt naar het kabinet, met de vraag om de brief "indien mogelijk" voor 19.00 uur naar de Kamer te sturen. Als de brief er is, wil de oppositie alsnog donderdagavond een debat met staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).

Op die twee ministeries wordt inmiddels hard gewerkt om de brief en het feitenrelaas voor de deadline van de oppositie bij de Kamer te krijgen. Daarna volgt een aparte regeling, waarin wordt besloten of er nog donderdagavond alsnog een debat komt met Weekers. De regeringspartijen voelen daar niet voor, maar het is de vraag of ze het zullen tegenhouden als het idee blijft bestaan dat Weekers toch meer en eerder wist van grootschalige fraude met huur- en zorgtoeslagen.

ANP

Gerelateerd