In onze uitzending van 23 april lieten we zien hoe Henk maar liefst € 3535,- euro overmaakte aan een oplichter die zich op WhatsApp voordeed als zijn dochter. Dit verhaal staat niet op zich. Recentelijk overkwam een ander gezin hetzelfde. Een vader die zijn dochter dacht te helpen, maakte een grote som geld over naar een crimineel. Let heel goed op als iemand die je denkt te kennen je via WhatsApp om geld vraagt.

Politie Ede schrijft op Facebook hoe zij recentelijk een aangifte ontvingen van een bijzondere oplichtingszaak.

WhatsApp-bericht van dochter

De vader van het gezin ontvangt een appje van zijn dochter. Het valt hem op dat zijn dochter een ander telefoonnummer heeft. Als hij hier navraag naar doet, zegt zijn dochter een nieuw nummer te hebben. De vader gelooft dit en ziet aan de profielfoto dat het inderdaad om zijn dochter gaat. De dochter schrijft dat er een storing is bij haar bank. Ze kan geen geld overmaken, terwijl ze met spoed een rekening moet betalen. Ze vraagt haar vader de rekening te betalen. Als hij instemt, geeft ze hem het rekeningnummer en de naam van het betreffende bedrijf. De vader maakt het geld direct over. Even later komt hij erachter dat hij helemaal geen contact had met zijn dochter. Het geld dat hij heeft overgemaakt is verdwenen in de zakken van een oplichter.

Advertentie op Marktplaats

Meer mensen deden aangifte van deze oplichtingstruc. Opvallend is dat de slachtoffers allemaal een advertentie op Marktplaats hadden staan met een aantal gegevens, waaronder een telefoonnummer. Met deze gegevens gaan de oplichters aan de slag op social media. Als ze het profiel van het slachtoffer hebben gevonden, gaan ze op zoek naar de naam en een foto van een familielid, in dit geval de dochter. Vervolgens gebruiken ze de foto als WhatsApp-profielfoto gekoppeld aan een prepaid telefoonnummer. Hiermee zoeken ze contact met het slachtoffer.

Advies: scherm je profiel af

Adverteer je op Marktplaats? Zet dan niet je telefoonnummer bij de advertentie. Zorg dat je vriendenlijst op social media op niet op openbaar staat en scherm je profiel af. Meer tips lees je in ons hulpartikel 'Hoe voorkom ik dat ik het slachtoffer word van WhatsApp-fraude door bekende'

Gerelateerd