Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Duizenden euro's kwijt na WhatsApp-fraude door 'dochter'

  Duizenden euro's kwijt na WhatsApp-fraude door 'dochter'

  'Papa, ik heb een nieuw nummer. Wil je dit even veranderen in je telefoon? Het oude nummer mag je verwijderen.' Dit berichtje kreeg Henk van zijn dochter via WhatsApp. Henk doet wat zijn dochter van hem vraagt. Hij is ervan overtuigd dat zij het bericht verzonden heeft, haar leuke profielfoto staat namelijk in de app.

  Henk verandert het nummer in zijn telefoon. Vrijwel gelijk meldt zijn dochter dat ze met een probleem zit. Ze moet voor 17.00 uur een paar facturen betalen, maar de Rabobank heeft een storing met internetbankieren. Ze vraagt haar vader deze betalingen voor haar te doen. Hij krijgt het de volgende dag terug, zo schrijft zijn dochter in de app.

  Het geld moet overgemaakt worden

  Haar vader appt nog dat ze het best contact op kan nemen met degene die het geld moet ontvangen. Zij kan er immers niets aan doen als het internetbankieren niet werkt. Maar daar is het volgens de dochter van Henk al te laat voor. De problemen zouden opgelost zijn als Henk het geld overmaakt.

  Betaalopdrachten ontvangen

  Henk helpt zijn dochter graag, dus ook met dit verzoek. Hij ontvangt in de app de betaalopdrachten. Hij moet drie keer een bedrag overmaken. Dit moet steeds naar hetzelfde rekeningnummer, op naam van J. Machielse. Henk moet wel even een foto van de overgemaakte bedragen appen. Zo gezegd, zo gedaan.

  Geen storing bij Rabobank

  Dan vindt zijn dochter nog een rekening. Of pa die ook nog even wil betalen. Henk raakt licht geërgerd dat zijn dochter hier pas zo laat achter komt. Maar ook dit bedrag betaalt hij voor haar. Henk maakt die middag in totaal €3535,- euro over. Als hij op de website van Rabobank kijkt, ziet hij echter geen melding over een storing staan. Hij appt dit naar zijn dochter. Zij reageert daarop door te zeggen dat overboeken bij haar nog steeds niet lukt. Vervolgens appt ze haar vader nogmaals een factuurbedrag dat overgemaakt dient te worden.

  De twijfel slaat toe

  Na dit verzoek slaat de twijfel bij Henk toe. Hij stuurt een WhatsApp-bericht met de vraag of het wel echt zijn dochter is met wie hij appt. Dan gaat de telefoon over, maar er wordt gelijk weer opgehangen. Er worden ook appjes gestuurd: 'Hoezo geloof je niet dat ik het ben papa?'

  Geen nieuw telefoonnummer

  Henk krijgt zijn dochter niet te pakken, en rijdt uiteindelijk naar zijn dochter toe. Ze is niet thuis. Van zijn kleindochter krijgt Henk te horen dat haar moeder geen nieuw telefoonnummer heeft. Henk beseft dat hij is opgelicht.

  Facebook en Marktplaats

  Henk is slachtoffer geworden van criminelen die via het internet achter zijn gegevens zijn gekomen. Eerder bood Henk wat op Marktplaats aan. Daar hebben de criminelen zijn naam en nummer vandaan gehaald. Via Facebook konden de oplichters de benodigde gegevens bij elkaar verzamelen. Met onder andere de vriendenlijst van Henk in handen, konden de fraudeurs Henk laten denken dat zijn dochter een nieuw nummer had en met betaalproblemen kampte.

  Schadevergoeding

  Henk doet aangifte bij de politie en gaat langs bij zijn plaatselijke ING Bank. Die geven hem direct te kennen dat de bank de geleden schade niet zal vergoeden. Hij heeft het geld immers zelf overgemaakt. De bank doet wel onderzoek naar de transacties die binnengekomen zijn op de rekening van de ontvanger. Het is uiteindelijk aan justitie om deze fraudeurs strafrechtelijk te vervolgen.

  Advies: zoek op een andere manier contact

  Ontvang je een appje van een bekende met het verzoek het nummer te veranderen in een nieuwe nummer? Komt er daarna een betaalverzoek? Ga hier dan niet op in! Probeer op een andere manier contact te krijgen met de afzender van het berichtje. Stuur een mail, ga langs, of bel op een vaste lijn. Dit kan je een hoop leed besparen.

  Beveilig je accounts

  Beveilig daarnaast je account op verkoopsites. Laat er niet je volledige naam en nummer achter. Zorg er ook voor dat je Facebookaccount zo veilig mogelijk gemaakt is. Pas de instellingen aan zodat vreemden geen berichten op je tijdlijn kunnen zien en je vriendenlijst niet kunnen raadplegen.

  Lees hier meer tips om WhatsApp-fraude door een 'bekende' te voorkomen

  Gerelateerd

 • Ook interessant