Er gaan opnieuw valse mails rond namens WoningNet, een platform waarop sociale huurwoningen worden aangeboden. Jouw inschrijving dreigt te verlopen als je niet snel de verlengingskosten betaalt. En je inschrijfduur verliezen, dat is voor menig woningzoekende een rampscenario. Oplichters weten dat en spelen daar handig op in.

Het begint met een mailtje, en wel met de volgende tekst. De mail is integraal overgenomen, dus inclusief eventuele spel- en stijlfouten:

Valse mail van 'WoningNet'

Beste heer/mevrouw [achternaam],

Over 2 weken verloopt uw inschrijving. Uw inschrijving verlengen wij met een jaar als u de verlengingskosten van €0,01 betaald. U kunt betalen via iDEAL. Via de onderstaande link word u automatisch doorverwezen naar ons beginpagina.

 

Uitschrijving annuleren

 

Uw inschrijving is pas definitief als de kosten zijn betaald. Betaald u niet voor 01-07-2021 dan gaan wij ervan uit dat u niet meer ingeschreven wilt staan. Uw opgebouwde inschrijfduur komt dan te vervallen.

 

Met vriendelijke groet,

 

WoningNet

De oplettende lezer heeft reeds gezien dat de datum van 1 juli 2021 wordt genoemd. Toch is deze mail écht van begin september: een eerdere variant van de mail zal dan ook zijn hergebruikt voor nieuwe oplichtingspogingen.

Wat willen de oplichters van je?

Dat is duidelijk: inloggegevens bemachtigen voor internetbankieren. Wie nietsvermoedend even denkt de verlengingskosten te betalen, geeft in werkelijkheid inloggegevens af aan internetcriminelen, die daartoe de inlogomgevingen van verschillende banken hebben nagemaakt.

Vervolgens trekken ze je rekening in een handomdraai leeg en is het geld weggesluisd voordat je er goed en wel erg in hebt. Niet doen dus.

Meer oplichting namens 'WoningNet'