Een relatief nieuw fenomeen in de wereld van oplichting betreft oplichtingstrucs uit naam van de ANWB. Dat gaat vaak om aanmaningen of betalingsherinneringen wegens niet betaalde lidmaatschapskosten. Wij werden gewezen op een ietwat afwijkende en voor ons nieuwe variant, een variant die om deze reden dan ook de moeite van het waarschuwen waard is. Hoe zit het precies, en waar moet je op letten?

Het begint met een mail van de 'ANWB Klantenservice' en de onderwerpregel 'Voorkom achterstand'. Merkwaardig genoeg lijkt de mail te zijn verzonden via het mailadres van een Zwolse apotheker.

Deze zal zelf ongetwijfeld niets met deze oplichtingstruc te maken hebben: spoofing van het mailadres is dan ook het meest voor de hand liggende scenario.

In de mail staat de volgende tekst:

Valse 'ANWB'-mail: 'Voorkom achterstand'

Er staat een nieuwe factuur van ANWB lidmaatschap en/of abonnementen ten bedrage van €90,00 staat klaar in Mijn ANWB.

 

Betaal tijdig

 

U kunt deze factuur tot uiterlijk 23-10-2021 voldoen via MijnANWB, via de knop met iDEAL.

 

Indien dit bedrag 23-10-2021 niet is ontvangen zal dit bedrag worden verhoogd met de wettelijke verhoging en administratiekosten.

 

Vragen?

 

Wij helpen u graag verder via MijnANWB

 

 

Met vriendelijke groet,

ANWB Klantenservice

Zie ook onderstaande voorbeeld:

Valse 'ANWB'-mail over een betalingsachterstand

Wat zit er dit keer achter de link in de valse mail?

Dat is deze keer een verwijzing naar het domein mijnanwb-factuur-nl.xyz/schuld/anwb2.html. Dat domein is net één dag oud en het IP-adres verwijst naar de Roemeense hoofdstad Boekarest. Uiteraard is er verder geen noemenswaardige informatie over het domein te vinden.

De landingspagina ziet er als volgt uit:

Valse 'ANWB'-website

Hier zijn klanten van de volgende negen banken doelwit van oplichters, want ook nu verwijzen de links uit de tweede afbeelding van bovenstaande naar nagemaakte inlogomgevingen van de betreffende banken:

  • Regiobank
  • Knab
  • ABN AMRO
  • Triodos Bank
  • Rabobank
  • ASN Bank
  • ING
  • SNS
  • MoneYou

Wat moet je doen als je een dergelijke mail krijgt?

Dat is eenvoudig: gewoon negeren en verwijderen. Log vooral niet in om even te betalen, want dat kost je een hoop geld: oplichters zitten namelijk klaar om je banksaldo weg te sluizen. 

Meer oplichtingstrucs namens de ANWB