Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters sturen phishingmails namens de ANWB: 'Betaal de premie voor uw lidmaatschap'

  Oplichters sturen phishingmails namens de ANWB: 'Betaal de premie voor uw lidmaatschap'

  Een mail van de ANWB. De factuur voor je ANWB-lidmaatschap en/of abonnementen staat klaar in 'Mijn ANWB', dus of je vóór 23 september 2021 even een bedrag van € 115,80 kunt voldoen. Is dat verstandig? De vraag stellen is 'm beantwoorden: nee, dat is buitengewoon onverstandig. Het gaat hier namelijk om oplichting.

  De mail komt van 'ANWB Correspodentie' met het bijbehorende mailadres [email protected]. Oplettende lezers zien dat 'correspondentie' hier tot twee keer tot verkeerd is gespeld omdat er ergens een 'n' ontbreekt, en dat ligt in dit geval toch echt aan de afzender.

  De volledige tekst uit de mail – inclusief eventuele spel- en stijlfouten – is als volgt:

  Valse mail van de 'ANWB'

  Beste heer/mevrouw, 

   

  Uw factuur van ANWB lidmaatschap en/of abonnementen ten bedrage van € 115,80 staat klaar in Mijn ANWB. U vindt de factuur ook in de bijlage van deze e-mail. 

   

  Uw factuur betalen

   

  Wij verzoeken u het bedrag vóór 23-09-2021 aan ons over te maken.Dit kan via deze link, via de iDEAL button na inloggen op Mijn ANWB 

   

  Actueel overzicht in Mijn ANWB

   

  Voor het bekijken van een overzicht van al uw producten en diensten, logt u in op Mijn ANWB, uw persoonlijke ANWB omgeving. Hier kunt u ook uw correspondentie en genoten Ledenvoordeel inzien of uw gegevens wijzigen. Als u nog geen Mijn ANWB account heeft, maakt u die eenvoudig aan op anwb.nl/inlogaccount-aanmaken. Houd hiervoor uw lidmaatschapsnummer bij de hand. 

   

  Heeft u een vraag?

   

  Wij helpen u graag. Op anwb.nl/factuur vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de factuur. 

   

  Met vriendelijke groet, 

   

  Hendrik Amaddeo

  Manager Leden Service Center

  Wat zit er eigenlijk achter de links in deze valse mail?

  Alle links verwijzen naar het domein anwbmedelng.club/aanmaning/anwb.html, een domein dat zo te zien ergens vannacht in de lucht is gezet: de registratiedatum is in ieder geval 22 september 2021.

  Op de valse website hebben de oplichters in ieder geval wel geprobeerd om de huisstijl van de ANWB op geloofwaardige wijze te kopiëren. Hieronder screenshots van de site én een uitsnede uit de valse mail.

  We zien het hier al, de oplichters hebben het op klanten van negen banken gemunt. Het gaat om klanten van de volgende negen banken:

  • Regiobank
  • Knab
  • ABN AMRO
  • Triodos Bank
  • Rabobank
  • ASN Bank
  • ING
  • SNS Bank
  • MoneYou

  Het moge onderhand duidelijk zijn wat er gebeurt als je toch even denkt te betalen, dus dat hoeven we hopelijk niet meer uit te spreken. Tipje van de sluier: de inlogomgevingen van deze negen banken zijn nagemaakt, en als je aan dit verzoek gehoor geeft, kost het je véél meer dan de € 115,80 waar in de mail over werd gesproken. Niet doen dus!

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant