Oplichters doen zich per e-mail voor als de ANWB. De jaarlijkse premie voor het lidmaatschap moet worden voldaan, en dat kun je gelijk even regelen in 'Mijn ANWB'. Het gaat zogenaamd om een bedrag van € 115,80, maar in werkelijkheid hopen oplichters jouw bankrekening leeg te trekken.
Een volger wees ons op de volgende mail, die daadwerkelijk van [email protected] afkomstig lijkt te zijn. Dat mailadres is echter gespooft en de échte ANWB heeft hier niets mee te maken.
Hieronder de volledige, integrale tekst uit de mail. Eventuele spel- en stijlfouten hebben we gewoon overgenomen.
Nepmail namens de ANWB: 'Betaal de premie voor uw lidmaatschap'
FACTUUR
Beste heer/mevrouw,
Uw factuur van ANWB lidmaatschap en/of abonnementen ten bedrage van € 115,80 staat klaar in Mijn ANWB. U vindt de factuur ook in de bijlage van deze e-mail.
Uw factuur betalen
- Wij verzoeken u het bedrag vóór 20-04-2021 aan ons over te maken.
- Dit kan via deze link,
- via de iDEAL button na inloggen op Mijn ANWB
- of via internetbankieren of overschrijvingskaart. Vermeld dan duidelijk het totaalbedrag, ons IBAN rekeningnummer en het betalingskenmerk om de betaling op tijd te kunnen verwerken.
Actueel overzicht in Mijn ANWB
Voor het bekijken van een overzicht van al uw producten en diensten, logt u in op Mijn ANWB, uw persoonlijke ANWB omgeving. Hier kunt u ook uw correspondentie en genoten Ledenvoordeel inzien of uw gegevens wijzigen. Als u nog geen Mijn ANWB account heeft, maakt u die eenvoudig aan op anwb.nl/inlogaccount-aanmaken. Houd hiervoor uw lidmaatschapsnummer bij de hand.
Heeft u een vraag?
Wij helpen u graag. Op anwb.nl/factuur vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de factuur.
Met vriendelijke groet,
Hendrik Amaddeo
Manager Leden Service Center
N.B. Deze email is automatisch verzonden. Reacties op deze mail kunnen wij helaas niet beantwoorden.
Wat zit er precies achter?
De neplink verwijst naar het domein directdevice-server.cc/anwb/anwb.html. Dat is niet van ANWB: het domein staat slechts drie dagen online en het IP-adres verwijst naar de Pakistaanse stad Karachi.
De uitvoering is vrij matig, maar het is voor ons de eerste keer dat we dit inmiddels vrij bekende oplichterspaneeltje zien in de vorm van ANWB. Eerder zagen we exact deze techniek al in oplichtingspogingen namens onder andere PostNL, DHL, de Belastingdienst, Vodafone en Marktplaats. Het valt dan ook niet uit te sluiten dat het de volgende keer na een beetje bijschaven een stuk overtuigender wordt gebracht.
Dit keer zijn klanten van negen banken doelwit, meer specifiek klanten van de volgende banken:
- Regiobank
- Knab
- ABN AMRO
- Triodos
- Rabobank
- ASN Bank
- ING Bank
- SNS
- MoneYou
Voor alle informatie over het betalen van premies en contributie aan de échte ANWB verwijzen we je graag naar hun website. Daar valt alle relevante informatie te vinden.