Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • € 897,50 terug van de 'Belastingdienst'? Helaas: deze valse e-mail betreft phishing

  € 897,50 terug van de 'Belastingdienst'? Helaas: deze valse e-mail betreft phishing

  In deze valse mail van de 'Belastingdienst' wordt toegezegd dat de ontvanger maar liefst € 897,50 krijgt. Jammer genoeg klopt er weinig van: klanten van onder meer de Rabobank, ING, SNS en ABN AMRO zijn doelwit van oplichters.

  Vooropgesteld: het is natuurlijk zaak om dezelfde uitgekauwde rommel niet tot vervelens toe te blijven herhalen, en dat 'de Belastingdienst' nooit sms'jes of mailtjes stuurt, horen mensen onderhand écht wel een keer te weten.

  Aan de andere kant: de laatste waarschuwing over oplichterij uit naam van de 'Belastingdienst' is ruim een maand oud én de pagina waar het nu om gaat, is bovendien nog actief. Daarom toch even heel kort dit bericht, al is het maar om iedereen weer even bij de les te houden.

  Wat staat er in de mail?

  De mail is dit keer afkomstig van [email protected] en heeft als onderwerp 'U ontvangt een teruggave'. De daadwerkelijke tekst luidt als volgt:

  'Geachte heer/mevrouw

  We willen u graag laten weten dat u nog steeds een openstaande teruggave heeft van €897,50.

  Om uw teruggave te ontvangen vragen wij u om  uw rekening te verifieren. Uw terugbetaling kan alleen op uw rekening worden bijgeschreven nadat de verificatie volledig is voltooid.

  Wij maken het bedrag van €897,50 binnen 5 werkdagen naar u over.

  Rekeningnummer verifieren'

  Wat zit er dit keer achter?

  Er zijn een aantal zekerheden in het leven. Eén daarvan is dat afzenders van dit soort mailtjes doorgaans jouw geld willen, als het even kan zonder dat ze daar veel moeite voor moeten doen. Een eventuele tegenprestatie kun je daarnaast vanzelfsprekend ook vergeten, en dat is in dit geval natuurlijk niet anders. 

  In de mail wordt verwezen naar het domein ToeslagenTeruggave.xyz, en de enige informatie die we daarover kunnen vinden is dat het IP-adres naar Roemenië verwijst. De landingspagina bestaat uit het inmiddels welbekende favoriete nieuwe speelgoed van de oplichtertjes: variaties op dit thema hebben we de afgelopen maanden namelijk al meer dan eens gezien. Niet alleen uit naam van de Belastingdienst, maar ook namens het CJIB, Vodafone, PostNL en DigiD. Zo zit de website eruit:

  Zoals je ziet, verwijst ook dit paneel weer naar inlogomgevingen van talloze banken. Ditmaal hebben de oplichters het op klanten van de volgende negen banken gemunt:

  • Regiobank
  • Knab
  • ABN AMRO
  • Triodos
  • Rabobank
  • ASN Bank
  • ING Bank
  • SNS
  • MoneYou

  Zoals gebruikelijk kun je ook deze mail ongelezen weggooien. Wat er gebeurt als je toch inlogt, is inmiddels welbekend.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant