Je bent vanaf 1 juli verplicht een rookmelder in je woning te hebben en die wetswijziging is ook bij oplichters niet onopgemerkt gebleven. Er blijken criminelen actief die zogenaamd komen controleren of je een rookmelder hebt, om zich zo naar binnen te praten en vervolgens op zoek te gaan naar buit.

Vereniging Eigen Huis waarschuwt in samenwerking met de politie voor de babbeltruc. 'Om geloofwaardig over te komen, gebruiken ze een zelfgemaakte identiteitskaart.' 

Controle is grote onzin

De overheid komt niet zomaar controleren of je een rookmelder hebt, stelt de politie. Er moet dus een alarmbelletje afgaan als er iemand voor je deur staat met een dergelijk verhaal en beweert van de gemeente, brandweer of politie te zijn. 

In zo'n situatie kun je het beste de deur dichtdoen en even bellen met de instantie waar de aanbeller voor meent te werken. Laat in ieder geval niet zomaar iemand je huis binnen. 

Het zou overigens wel kunnen dat de woningbouwvereniging langskomt om bijvoorbeeld je rookmelder te installeren, maar in dat geval zul je hier altijd vooraf van op de hoogte worden gesteld. 

Lees ook: