Oplichters hebben het met hun babbeltruc vooral gemunt op ouderen, blijkt uit onderzoek van ouderenbond KBO-PCOB. Maar liefst 25 procent van de senioren heeft weleens te maken gekregen met een babbeltruc. Van deze groep doet slechts vijftien procent aangifte bij de politie. 

Criminelen proberen via een babbeltruc geld afhandig te maken van hun slachtoffers. Babbelaars slaan niet alleen op straat toe maar bellen ook thuis bij mensen aan. Ze gebruiken een smoes om binnen te komen en stelen vervolgens geld en andere bezittingen.

Lees ook: Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van een babbeltruc?

Geen aangifte

Ouderen die slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc doen daar in slechts vijftien procent van de gevallen aangifte van bij de politie. Ook waarschuwen ze hun buren niet. 'Mensen schamen zich omdat ze erin getrapt zijn, maar het is belangrijk om altijd aangifte te doen, ook als een truc 'mislukt' is,' zegt Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB. 'Babbelaars gaan namelijk de hele buurt af op zoek naar slachtoffers.'

In het onderzoek geeft zeven procent van de senioren, die met een babbeltruc te maken hebben gehad, aan dat dit gepaard ging met dreiging en geweld. 58 procent van de ouderen ervaart dat het steeds lastiger wordt om te ontkomen aan een babbeltruc, omdat de trucs steeds beter worden. 

Meer alertheid door WhatsAppgroepen

Om meer alert te zijn op babbeltrucs pleit Vanderkaa voor meer wijkagenten en de inzet van WhatsAppgroepen in buurten om wijkbewoners te alarmeren als oplichters actief zijn. 'Dit verhoogt het veiligheidsgevoel onder senioren, waardoor ze ook sneller aangifte doen,' aldus de directeur. 

Lees ook:

Bron: KBO-PCOB