Voor de rechtbank in Haarlem betoogde de aanklager vrijdagmorgen dat D. zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting, witwassen en het leiding geven aan een criminele organisatie.

Het Openbaar Ministerie eist dat vermeend internetoplichter Remy D. (29) vijf jaar achter slot en grendel verdwijnt. Vanuit Alkmaar zou de bende rond de verdachte tussen februari 2012 en juni 2013 ruim een kwart miljoen euro hebben buitgemaakt door advertenties te plaatsen op Marktplaats en betaalde goederen niet te leveren. In totaal werden ruim 2200 mensen gedupeerd. Meer dan negenhonderd slachtoffers deden aangifte.

In de ogen van het OM was D. de onbetwiste leider van de bende. ,,Remy is 'the man'", citeerde de de officier van justitie uit de verklaring die een medeverdachte aflegde. In de zaak staan 34 personen terecht. Komende week zijn de zaken tegen vier verdachten die net onder D. zouden hebben gediend. Daarna is het de beurt aan de grootste groep: ‘de katvangers’, die tegen beloning hun bankrekening ter beschikking stelden om betalingen op te laten storten.

Volgens het OM werden veel katvangers geronseld in de daklozenopvang in Alkmaar. ,,Mensen in een uiterst kwetsbare positie, dakloos, vaak blut, die voor een habbekrats hun bankpas afgaven", aldus de officier van justitie.

Bron: ANP (06-02-2015)

Gerelateerd