Via Facebook, e-mail of WhatsApp ontvang je een noodkreet van een vriend of familielid die zegt in het in het buitenland flink in de problemen te zijn geraakt. Hij of zij kan geen kant op en vraagt of je geld kunt sturen om diegene uit de brand te helpen. Maar is degene met wie je contact hebt, wel écht de persoon die je voor je denkt te hebben?

Er zijn oplichters actief die e-mail en social media accounts hacken of namaken en vervolgens een noodkreet uitsturen naar de contactpersonen.

Werkwijze

Oplichters zoeken op bijvoorbeeld Facebook naar profielen van mensen die zich geregeld in het buitenland bevinden. Vinden ze een geschikt profiel, dan wordt een hacker ingeschakeld om het wachtwoord te achterhalen. Ook kijken criminelen in internetcafé's stiekem mee om zo inloggegevens te achterhalen. Een andere, veelgebruikte manier is het onderscheppen van verkeer via openbare wifi-hotspots.

Zodra oplichters beschikking hebben over deze gegevens, kunnen ze inloggen en zich voordoen als de eigenaar van het profiel. Vaak veranderen ze het wachtwoord, zodat de eigenaar zijn eigen account niet meer in kan. Dan wordt een bericht met een zielig verhaal de wereld in gestuurd. Reageert een vriend op deze noodroep, dan volgt al snel een vriendelijk doch dwingend verzoek om geld te sturen, vaak via Western Union.

Er zijn zelfs verhalen bekend van mensen die zijn benaderd door iemand die zich voordeed als medewerker van de immigratiedienst van het betreffende land, om het verhaal geloofwaardig te doen overkomen.

Tegenwoordig komt het ook steeds vaker voor dat een nieuw account wordt aangemaakt met gegevens die openbaar op internet te vinden zijn. Vaak gebeurt dit op WhatsApp

Wat kun je doen?

Ontvang je via internet of WhatsApp een noodkreet van een bekende? Ga hier dan niet direct op in. Probeer op een andere manier, bijvoorbeeld via de telefoon, in contact te komen met degene om wie het gaat. De kans is groot dat die zich van geen kwaad bewust is. Als het niet lukt om op een andere manier in contact te komen, stel dan, voordat je geld overmaakt, een aantal kritische vragen aan je vriend, die alleen hij kan weten.

Ook gedupeerd?

Heb jij ook geld overgemaakt naar een oplichter die zich voordeed als een bekende? Of is jouw naam misbruikt door iemand die jouw contactpersonen geld af probeerde te troggelen? Laat het ons dan weten.

Neem contact op met de redactie van Opgelicht?!

Gerelateerd