Oplichters sturen je zogenaamd een mail over de nieuwe investering van Froukje de Both bij ING. Dit zou volgens de bank ook een kans zijn voor jou om te investeren.
“SPECIAAL RAPPORT”, begint het bericht. “Door de nieuwste investering van Froukje de Both vraagt iedereen zich af waar zijn geld vandaan komt en zijn de grote banken geschokt.” Het is nogal een vaag verhaal, maar wekt wel nieuwsgierigheid op. Dit is een psychologische truc van cybercriminelen, zodat je sneller op de oranje knop klikt.
Laat je nieuwsgierigheid het niet van je winnen, want achter de knop gaat de valse link ‘https://link.mekongmmo.com/’ schuil. Nergens in de link komt ING voor. Dit is duidelijk een signaal dat je niet op een betrouwbare ING-pagina terechtkomt.
BN’ers gebruikt voor online oplichting
Bekende Nederlanders, waaronder Froukje de Both, worden vaak gebruikt voor nepadvertenties en artikelen over investeringen terwijl ze nergens van af weten. Voorkom dat je slachtoffer wordt van online oplichting en blijf via de gratis Opgelicht?!-app op de hoogte van de laatste phishingpogingen (iOS en Android).
Onbetrouwbare ING-afzender
De mail lijkt afkomstig van ‘ING Bank Investments Team’, maar is verstuurd door het mailadres ‘atsrporftr@optionsaveurs.com’. Dit terwijl ING je alleen mailt met mailadressen die eindigen op:
- @ing.nl
- @ing.com
- @mail.ing.nl
- @emailing.ing.nl
- @verzekeren.ing.nl
- @businessboost.nl
- @emailing.businessboost.nl
- @ingprivatebanking.nl.
Je kunt dus op basis van enkel de afzender er al vanuit gaan dat het een phishingmail betreft.
Op de valse link geklikt?
- Je apparaat kan geïnfecteerd zijn met malware. Voer daarom een virusscan uit.
- Inloggegevens ingevoerd? Neem direct contact op met de Alarmlijn van ING voor de juiste hulp. Dit kun je het beste doen via de ING-app, zodat bankmedewerkers direct jouw gegevens bij de hand hebben.