Je ontvangt zogenaamd 673,45 euro van de Belastingdienst. Hierover staat een document voor je klaar in je berichtenbox, open deze op tijd! 

In een phishingbericht uit naam van de Belastingdienst wordt beweerd dat je 673,45 euro terugkrijgt. “Mogelijk moet u naar aanleiding van dit bericht actie ondernemen. Lees het daarom op tijd”, staat in de mail. Via de ‘Klik hier’-link kun je zogenaamd het bericht bekijken. De Belastingdienst laat op hun website weten dat zij nooit in berichten via een link vragen om persoonlijke gegevens te delen. Klik dus absoluut niet op de valse link in dit bericht.

Echt of nepbericht?

Hoewel bij de afzender ‘Belastingdienst’ staat en de huisstijl en het logo worden misbruikt, zijn er manieren hoe je kunt achterhalen of dit een betrouwbaar bericht is. Check bijvoorbeeld wat het mailadres is van de afzender. Belastingdienst-mails zullen altijd worden verstuurd vanuit een officieel account. Bovendien kun je ter verificatie altijd inloggen op een van de Belastingdienst portalen, (Mijn Belastingdienst, Mijn Belastingdienst Zakelijk of Mijn toeslagen) om te controleren of er daadwerkelijk een bericht voor je klaar staat.

Phishingbericht Belastingdienst | Bron: Fraudehelpdesk

Blijf met onze gratis Opgelicht?!-app op de hoogte van de laatste phishingberichten, zo maken oplichters bij jou geen kans (iOS en Android)!

Heb je toch op de link geklikt?

Je kunt een aantal stappen ondernemen. Voer direct een virusscan uit in verband met mogelijke malware. Als je wachtwoorden hebt ingevoerd, verander deze dan zo snel mogelijk. En neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij indien je bankgegevens hebt gedeeld of geld hebt overgemaakt. Zorg er tot slot voor dat de firewalls en antivirusprogramma's op je apparaten up-to-date zijn.
 

LEES OOK: