“Doe mee met onze korte enquête en maak kans op een ANWB cadeaubon”, staat in het bericht namens ANWB. Vul niets in, want dit is een poging tot phishing.

Het bericht is afkomstig van ‘MrcskRNNB@infobuildenergia.it’, wat geen officieel ANWB-mailadres is. Betrouwbare mailaccounts eindigen namelijk altijd op ‘@anwb.nl’. Bovendien zijn alle actuele winacties van de ANWB hier te vinden. Op de website staat dat er momenteel geen lopende winacties zijn. Je kunt er dus zeker van zijn dat deze actie nep is. 

Valse winactie ANWB

Voorkom dat je in een valse winactie trapt en er zonder jouw toestemming geld van je bank wordt afgeschreven of dat er op andere manieren misbruik wordt gemaakt van jouw gegevens. Blijf daarom via de gratis Opgelicht?!-app op de hoogte van actuele phishingberichten (iOS en Android).

Rode vlaggen

De link in het bericht verwijst naar een website waarvan het webadres begint met ‘http://a-dtap.blog.sunnycars.nl’. Dit is geen betrouwbare ANWB-link. Ook ontbreekt de ‘s’ in ‘https’, wat betekent dat gegevens op de website niet versleuteld zijn en dus kunnen worden onderschept. Verder zijn de social media iconen niet klikbaar, wat zeer verdacht is.

Op de link geklikt en gegevens achtergelaten?

  • Neem direct contact op met je bank of creditcardmaatschappij als je jouw betaalgegevens hebt achtergelaten.
  • Verander wachtwoorden van belangrijke accounts en stel direct tweestapsverificatie in.
  • Voer een virusscan uit. Er kan mogelijk malware op je apparaat zijn geïnstalleerd. 

Lees ook