Jouw McAfee-lidmaatschap zou zijn verlopen. Als je deze niet automatisch verlengt, wordt je account zogenaamd binnen 48 uur verwijderd.
“We hebben meerdere keren geprobeerd om uw account te bereiken met meldingen en waarschuwingen, maar hebben geen reactie van u ontvangen”, begint de valse McAfee-mail. Cybercriminelen zeggen dit alleen om de druk op te voeren. In werkelijkheid heb je nooit een melding of waarschuwing van hen ontvangen, omdat je lidmaatschap helemaal niet is verlopen.
Valse McAfee-afzender
Bovenstaand bericht is afkomstig van ‘OkUMMzTSfV@d-grrr.com’. Dit mailadres wordt niet gebruikt door McAfee. Legitieme McAfee mailadressen eindigen altijd op ‘.mcafee.com’, op de adressen uit deze lijst na. Komt de afzender van een McAfee-mail niet in de lijst voor? Dan kun je ervan uitgaan dat je met phishing te maken hebt. Voorkom dat je online wordt opgelicht en blijf via de gratis Opgelicht?!-app gewaarschuwd voor phishingberichten (iOS en Android).
Schrijf je niet uit
Onderaan de phishingmail staat ‘uitschrijven’. Hoewel het een fijn idee is om geen spam of phishingberichten meer te ontvangen, zorgt deze link ervoor dat je er juist meer krijgt. De link begint met ‘http://shneider.it.com’ en leidt naar een onbeveiligde website. Als je klikt geef je oplichters een seintje dat jouw mailadres actief wordt gebruikt, waardoor je meer phishing kunt verwachten.
O nee, toch geklikt?
- Verander het wachtwoord van je McAfee-account als je inloggegevens hebt ingevuld. Doe dit ook voor andere accounts waar je dezelfde combinatie van mailadres en wachtwoord gebruikt. Stel waar mogelijk tweestapsverificatie in.
- Neem contact op met je financiële instelling als je betaalgegevens hebt ingevuld.
- Zeker weten dat je apparaat geen virussen bevat? Voer dan een virusscan uit.