Een medewerker van creditcardmaatschappij ICS heeft gefraudeerd met gegevens van overleden klanten. De 44-jarige man is inmiddels door de Rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf en taakstraf.

Met de persoonsgegevens van in totaal vijf overleden personen vroeg hij nieuwe creditcards en pincodes aan, waarmee hij vervolgens in totaal vijftienduizend euro opnam. Enkele keren liet hij zijn ex-vrouw pinnen. Volgens de rechter heeft de man zich schuldig gemaakt aan oplichting, misbruik van persoonsgegevens en diefstal.

Uitspraak

De rechter hield rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man: hij laat zich behandelen voor zijn alcoholverslaving en heeft inmiddels een baan bij een callcenter. Om dit proces niet te verstoren, is de toegewezen gevangenisstraf gelijk aan zijn voorarrest van drie dagen. De totale straf bestaat daarmee uit 90 dagen gevangenisstraf, waarvan 87 dagen voorwaardelijk en een bijkomende taakstraf van 140 uur. Ten slotte wees de rechter een vordering van €24.590 toe, die de verdachte aan de creditcardmaatschappij moet betalen.

Zijn vrouw is veroordeeld als medeplichtige, omdat er volgens de rechter sprake was van een 'nauwe en bewuste samenwerking'.

Lees ook:

Bron: rechtspraak.nl