De Fraudehelpdesk meldt dat er weer oplichters actief zijn die massaal smsjes versturen namens een bestaand incassobureau. Het gaat om 'Intrum Justitia', gebaseerd op screenshots die Opgelicht?! heeft ontvangen. Dit is echter een verouderde bedrijfsnaam: het bedrijf gaat tegenwoordig als 'Intrum' door het leven. Twijfel je aan de juistheid ervan? Neem dan altijd contact op met het incassobureau om het één en ander na te gaan voordat je overgaat tot betaling.

In het bericht - in ons voorbeeld afkomstig van telefoonnummer 06-87823519 - staat dat je een betaalachterstand van € 391,- hebt, waar bovendien voor geldt dat je al meerdere aanmaningen zou hebben ontvangen. Via een link in het berichtje kun je het openstaande bedrag onder vermelding van dossiernummer D019172 direct voldoen.

De oplichters bedienen zich echter van meerdere telefoonnummers, zo bevestigt Intrum na telefonische navraag. Ze brengen daarnaast kleine onderlinge variaties aan in de tekst. Zo meldt Intrum op de eigen website een bericht met hetzelfde dossiernummer, maar dan afkomstig van telefoonnummer 06-87736383. In dit geval gaat het om een bedrag van € 393,-.

Het linkje uit beide smsjes leidt naar een betaalverzoek van een ING-rekeningnummer: het verzoek lijkt op het eerste gezicht weliswaar namens 'Intrum Justitia' te zijn verstuurd, maar het daadwerkelijke bedrag kan worden overgemaakt op rekeningnummer NL29 INGB 07 95 943 377 op naam van ene M. Hamidi. Mocht je nog twijfelen: dit is zeker geen rekeningnummer van Intrum.

Er gaat daarnaast een vergelijkbaar betaalverzoek rond, maar dan van iemand die een rekening heeft bij Bunq. Dit verzoek is verzonden namens ene R. Piepers. In beide gevallen hebben de oplichters echter voor een betaalverzoek gekozen waarbij de namen van de rekeninghouders (en in het geval van ING ook het daadwerkelijke rekeningnummer) zichtbaar zijn. Het is dan ook niet ondenkbaar dat mensen optreden als katvanger terwijl de echte oplichters buiten beeld blijven.

De conclusie is echter duidelijk, deze smsjes zijn nep. De Fraudehelpdesk raadt aan om voor de zekerheid bij het incassobureau te informeren of het in de haak is, mocht je vermoeden dat je wel degelijk een rekening moet voldoen. 

Betaalverzoek met link ontvangen? Wees dan alert!

Het is bovendien altijd raadzaam om op je hoede te zijn als je betaalverzoeken met een betaallinkje ontvangt. Je kunt het bedrag vrijwel altijd zelf handmatig overmaken en zoals inmiddels bekend is, gebeurt het regelmatig dat dergelijke linkjes naar nagemaakte betaalomgevingen leiden. Criminelen proberen zo je inloggegevens te bemachtigen om je rekening te kunnen plunderen. 

Meer weten over phishing? Volg dan onderstaande button.

Phishing: wat moet ik weten?

SMS van 'Intrum Justitia'
Betaalverzoek van 'Intrum Justitia' / M. Hamidi (ING)
Betaalverzoek van 'Intrum Justitia' / R. Piepers (Bunq)

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op maandag 5 augustus 2019, maar is door de redactie van Opgelicht?! geactualiseerd op dinsdag 6 augustus 2019.

Bron: Fraudehelpdesk / Intrum