‘Win veel met onze Apple Mystery Box’, is het onderwerp van het bericht. Dit is een aparte Nederlandse zin. Gaan er al alarmbellen bij je rinkelen?
Het bericht wordt verstuurd vanuit verschillende mailadressen. Zo is onderstaand bericht afkomstig van ‘386385166697@zeelandnet.nl’, maar wordt hetzelfde bericht ook rondgestuurd via ‘439702150816@zeelandnet.nl’. Apple laat via zijn website weten dat als het mailadres niet overeenkomt met de naam van de afzender, er een grote kans is dat het phishing is.
Het is niet de eerste keer dat er phishingmails namens Apple worden rondgestuurd. Blijf via pushberichten op de hoogte van dit onderwerp via onze gratis Opgelicht?!-app (te downloaden via de App Store en Play Store).
Gevaarlijke link
De knop uit het bericht is niet zo onschuldig als het lijkt. Zodra je hierop klikt word je niet naar de website van Apple gestuurd, maar naar een website waarvan het webadres begint met ‘s3.ap-northeast-1’. Nergens in het webadres komt de naam ‘Apple’ voor, dus je kunt ervan uitgaan dat dit geen betrouwbare link is. Als je op de link klikt is er een kans dat er malware op je apparaat wordt geïnstalleerd.
Controleer zelf het webadres achter de blauwe knop door op je desktop met je cursor op de knop te gaan staan en op je telefoon door de knop ingedrukt te houden. Pas op dat je niet klikt. In beeld verschijnt vervolgens de volledige link.
Frauduleus bericht herkennen
Apple heeft op zijn website een aantal kenmerken op een rij gezet hoe je valse berichten kunt herkennen:
- De link in het bericht ziet er correct uit, maar de url komt niet overeen met de website van het bedrijf.
- Het mailadres of telefoonnummer waarmee de oplichters contact met je hebben opgenomen, is anders dan het mailadres of telefoonnummer dat je aan het officiële bedrijf hebt gegeven.
- Het bericht wijkt af van de andere mails die je van het bedrijf hebt gekregen.
- Er wordt gevraagd naar jouw persoonlijke informatie, zoals je creditcardgegevens of wachtwoorden.
- Het bericht is ongewenst en bevat een bijlage
Op de link geklikt of je gegevens verstrekt?
Heb je jouw persoonlijke- of bankgegevens ingevoerd op een malafide website? Verander dan direct je wachtwoord van je Apple ID, luidt het advies van Apple. Alleen op de link geklikt? Dan is er nog geen directe reden tot paniek. Als je toch denkt dat je apparaat is besmet met malware of je vertrouwt de situatie niet helemaal, download dan een virusscanner.
Lees ook