Door een systeemfout bij Eneco heb je een te hoog termijnbedrag betaald. Je krijgt 172,61 euro op je rekening gestort binnen twintig werkdagen! Dit klinkt haast te mooi om waar te zijn. En dat is het helaas ook. 
 

Klanten van Eneco kunnen hun energiezaken online regelen via bijvoorbeeld e-mail, Mijn Eneco of de Eneco app. Hoewel dit erg eenvoudig klinkt, brengt het ook risico’s met zich mee. Online oplichters spelen hier slim op in door bijvoorbeeld valse e-mails te sturen. De phishingmail die nu rondgaat heeft als onderwerp: Uw creditbedrag staat op u te wachten. 

Valse e-mail Eneco

Wat is een phishing e-mail?

Door middel van een phishingmail lokken fraudeurs je naar een valse website waar ze jouw gegevens of geld stelen. De phishing e-mail lijkt verdacht veel op een e-mail van het echte bedrijf, waardoor het erg betrouwbaar kan overkomen bij de klanten die klant zijn bij het bedrijf. 

Hoe herken je een phishing e-mail?

Eneco heeft op hun website een aantal punten opgesomd waaraan je een phishing e-mail kunt herkennen:

  • Controleer de afzender: Online oplichters gebruiken vaak e-mailadressen die lijken op die van Eneco. De officiële e-mailadressen van Eneco eindigen altijd op @eneco.com, @e.eneco.com of @eneco.nl. Een voorbeeld van een echt e-mailadres is ‘services@eneco.com’. Een voorbeeld van een nep e-mailadres is ‘achterstanden@eneconl.com’. 
  • Controleer je klantnummer: Als Eneco-klant heb je een klantnummer. Controleer of deze overeenkomt met het klantnummer in de e-mail. 
  • Geen persoonlijke informatie: Eneco vraagt klanten niet om persoonlijke informatie. Wordt dit wel gevraagd? Ga dan naar je Eneco app of Mijn Eneco, om te controleren of je een openstaande nota hebt die overeenkomt met de e-mail. 
  • Check de url: Online oplichters proberen klanten naar valse websites te lokken. Door met je muis op de link te gaan staan, kun je controleren of de link overeenkomt met een officiële Eneco link. Een echte Eneco-url begint met www.eneco.nl of inloggen.eneco.nl. Wordt er gevraagd om een betaling te doen? Dan verloopt dit bij Eneco altijd via pay.eneco.nl. Dit verzoek gaat bijvoorbeeld via sms. Verder werkt Eneco nooit met url’s als eneco-betalingen.nl of eneconederland.nl. 
  • Bekijk de opmaak: Zoals eerder aangegeven doen online oplichters hun uiterste best om phishing mails zo echt mogelijk te laten lijken. Let goed op spelfouten, verkeerde taal (door bijvoorbeeld het gebruik van Google Translate) of oude bedrijfslogo’s. Als je twijfelt kun je de mail vergelijken met een oude e-mail van Eneco
  •  

Beeld: Fraudehelpdesk