“Wij schrijven u namens de Belastingdienst met betrekking tot uw onderneming en de teruggave van een bedrag van €465,37 voor het tweede kwartaal”, zo begint een valse mail die namens de Belastingdienst de ronde doet. Altijd fijn als je geld terug krijgt natuurlijk, maar in werkelijkheid proberen internetcriminelen aan jouw geld en gegevens te komen. 

Valse mail Belastingdienst. Bron: FraudeHelpdesk

Belastingdienst: ‘Wij vragen nooit om vertrouwelijke informatie via e-mail’. 

De Belastingdienst wijst erop om altijd voorzichtig te zijn met het online delen van persoonlijke gegevens. ‘Wij vragen nooit om vertrouwelijke informatie via e-mail, zoals uw persoonlijke bankgegevens, wachtwoorden of burgerservicenummer’. 

Wat kan ik het beste doen? 

Twijfel je toch aan de echtheid van een mail namens de Belastingdienst? Dan zijn er een aantal stappen die je kan volgen: 

  • Log in op een van de portalen en check of het bericht van de Belastingdienst afkomstig is. 
  • Controleer of het bankrekeningnummer echt van de Belastingdienst is. 
  • Overtuigd van phishing? meld dit dan bij de Belastingdienst via valse-email@belastingdienst.nl 

Ik heb toch geklikt, wat nu? 

Toch op een betaallink of een bijlage geklikt die je niet vertrouwt? Laat je laptop of smartphone dan controleren op virussen of malware. Wacht met internetbankieren totdat je apparaat weer ‘schoon’ is. Heb je een betaling gedaan? Neem dan contact op met je bank, je kunt ook altijd aangifte doen.