De politie waarschuwt voor de praktijken van zogenaamde ‘knuffeldieven’. Deze criminelen hebben het meestal voorzien op oudere slachtoffers, die zij met een knuffel 'bedanken' en daarbij beroven van hun sieraden.

De werkwijze is als volgt: de dieven, die vaak in groepen werken, spreken het slachtoffer op straat aan met de smoes dat ze de weg willen weten, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of een apotheek. Dit gebeurt soms in het Nederlands, maar ook geregeld in een andere taal, zoals Duits of Engels. Vervolgens krijgt de persoon die is aangesproken een hartelijke handdruk of een omhelzing als bedankje voor de behulpzaamheid. Hierbij weten de dieven ongemerkt het horloge, de armband of halsketting van het slachtoffer te stelen. Het komt zelfs voor dat de buit wordt vervangen door een waardeloos sieraad van nepgoud.

Advies

Wees alert als jij op deze manier aangesproken wordt. Probeer de betreffende persoon te negeren. Lukt dit niet, trek dan de aandacht van voorbijgangers. Voorkom dat je geknuffeld of de hand geschud wordt door een vreemde die je op straat aanspreekt om de weg te vragen. Zie jij dat een oudere op deze manier benaderd wordt, vraag dan of je kan helpen. De kans is groot dat een eventuele dief er direct vandoor gaat. Gebeurt dit niet, dan kun je de betreffende persoon goed in de gaten houden. Het kan natuurlijk ook zijn dat er geen sprake is van een poging tot diefstal en dat iemand echt de weg wil weten.

Bron: kijkopsteenbergen.nl