Je krijgt een Engelstalig persoon aan de telefoon die beweert te werken voor het 'Ministry of Justice': je moet snel in actie komen omdat je BSN-nummer wordt misbruikt. Dat is natuurlijk onzin, in werkelijkheid heb je hier te maken met oplichters.

Deze truc is niet nieuw, maar we hebben recentelijk meerdere meldingen ontvangen, wat erop duidt dat deze oplichters weer veelvuldig aan het rondbellen zijn. Ze bellen vanaf Nederlandse nummers, maar spreken Engels, en beweren van een overheidsinstantie te zijn. Naast het Ministry of Justice gebruiken ze namelijk ook namen als National Police of Dutch Supreme Court. 

De oplichters willen je laten schrikken door te stellen dat er een probleem is. Bijvoorbeeld met je BSN-nummer, maar er zijn ook meldingen over oplichters die beweren dat er een arrestatiebevel tegen je is of dat je bent betrapt op een misdaad. Het doel is vervolgens om je gegevens afhandig te maken. Of om je geld over te laten maken. 

Overigens blijkt dat je vaak eerst een bandje te horen krijgt, waarna wordt verzocht om op een cijfer te klikken. Hierna kom je een verbinding met een echt persoon; deze persoon zal je proberen te verleiden om gegevens te delen of geld over te maken. 

Simpel advies: ophangen

Krijg jij een Engelstalig persoon aan de lijn die beweert van zo'n instantie te zijn? Hang gelijk op en blokkeer het nummer. De Nederlandse overheid spreekt gewoon Nederlands en zal je ook niet op deze manier benaderen als er een probleem is. Gewoon negeren dus. 

Lees ook: