De politie heeft in verschillende landen een groot phishing-netwerk opgerold, waaronder oplichters uit Nederland. De website werd door meer dan tweeduizend criminelen gebruikt om slachtoffers wereldwijd te bedriegen, meldt Metropolitan Police.

Het gaat om phishingnetwerk LabHost, dat in 2021 is opgezet door een crimineel cybernetwerk, aldus de Britse politie. De criminelen verkochten nep-websites aan andere oplichters, die vervolgens slachtoffers misleiden om persoonlijke informatie vrij te geven, zoals mailadressen, wachtwoorden en bankgegevens.  

Ook criminelen in Nederland actief

Wereldwijd zijn er 37 verdachten gearresteerd, waaronder vijf mensen uit Nederland. Bij het doorzoeken van de woningen werden onder meer 57 gegevensdragers, ruim honderd simkaarten en vijf vuurwapens in beslag genomen, meldt NOS. De Nederlandse arrestanten komen uit Vleuten, Leeuwarden, Woudenberg en Papendrecht en zijn tussen de 21 en 36 jaar oud. 

Geraffineerde bendes

Het onderzoek naar het phishing-netwerk begon in de zomer van 2022. Oplichters die nepwebsites kochten van andere criminelen hadden de keuze uit bestaande sites of op maat gemaakte pagina’s van vertrouwde merken die waren nagemaakt, waaronder banken, gezondheidszorginstellingen en postdiensten. 

Slachtoffers wereldwijd

Rechercheurs hebben vastgesteld dat de dienst wereldwijd 480 duizend kaartnummers, 64 duizend pincodes en meer dan een miljoen wachtwoorden voor websites en andere online diensten heeft verkregen. Het totaal aantal slachtoffers zal waarschijnlijk nog hoger liggen, meldt de politie. Momenteel wordt er gewerkt aan het identificeren en ondersteunen van zoveel mogelijk slachtoffers. 

In totaal heeft de politie meer dan zeventig adressen doorzocht en waren er achttien landen betrokken bij het onderzoek. 

Lees ook