Reclame maken onder een groep trouwe volgers: het verdienmodel van een influencer. Een advertentie voor een paar sneakers is dan nog onschuldig, maar een 22-jarige influencer ging laatst een stuk verder. Ze zette haar bekendheid in om geldezels te werven, waar vervolgens vijf volgers in zijn getrapt.

In een onderzoek naar bankhelpdeskfraude kwam de politie op het spoor van de influencer. Vijf opgepakte katvangers gaven in verhoor aan dat ze in de situatie verzeild waren geraakt via een advertentie die werd gedeeld op social media, onder andere door de influencer in kwestie. 

In de advertentie stond dat mensen veel geld konden verdienen als ze hun pinpas en pincode zouden aanleveren. Niet onbelangrijk: er stond bij dat dit legaal was. 'De bekendheid en het aantal volgers van de influencer droeg volgens de geldezels bij aan de geloofwaardigheid van de advertentie', zegt de politie. 

De influencer is inmiddels opgepakt en wordt verdacht van oplichting en witwassen. Daarbij stelt de politie dat het aannemelijk is dat ze wist van het criminele netwerk achter de advertentie. 

'Veel volgers zegt niets over betrouwbaarheid'

De politie ziet de arrestatie als aanleiding om de gevaren van social media nog eens onder de aandacht te brengen. Een advertentie van een influencer hoeft niet gelijk onheil te betekenen, al blijkt in dit geval zeker dat er ook een hoop mis gaat. 'Veel volgers zegt namelijk niets over de betrouwbaarheid van de berichten van een influencer.'  

De politie waarschuwt mensen om niet alles te geloven wat er rondgaat op social media, ook niet als het afkomstig is van iemand met een groot bereik. Daarbij worden ook ouders verzocht om alert te zijn op de activiteit van hun kind op social media. Kinderen zijn nou eenmaal makkelijker beïnvloed door een flitsende post waarin hun favoriete influencer ze van alles belooft. En wellicht ten overloede, maar geef nooit je pinpas of pincode af aan iemand, ongeacht het verhaal. 

We hebben bij Opgelicht?! ook een aantal artikelen met tips om je te wapenen tegen oplichting op social media:

Bron: Politie