Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Geldezels geronseld voor Marktplaats-oplichtingstruc: '20% commissie door spullen via jouw account te verkopen'

  Geldezels geronseld voor Marktplaats-oplichtingstruc: '20% commissie door spullen via jouw account te verkopen'

  Een opvallend topic op ons forum. Mensen worden op Facebook benaderd met wervende advertenties waarin lezers het verzoek krijgen om spullen te koop aan te bieden via hun persoonlijke Marktplaats-account. In ruil daarvoor krijgen ze een commissie van 20% van de verkoopprijs. Wat kan dáár nou misgaan...?

  Nou, nogal wat. Daar komen we later over te spreken.

  Laten we allereerst eens kijken naar de tekst in deze advertentie. De advertentie is afkomstig van een 'bedrijf' met de vermoedelijk verzonnen naam 'Steeds Voor Elkaar' van ene Franka. Haar achternaam hebben we op ons beeldmateriaal maar even geblurd, omdat het best denkbaar is dat het om een gehackt Facebook-account gaat. Het lijkt ons in ieder geval hoogst onwaarschijnlijk dat iemand dit onder zijn of haar eigen naam zou doen: dan loop je natuurlijk binnen de kortste keren tegen de lamp.

  Enfin. Wat moet je precies doen om een extra zakcentje bij te kunnen verdienen?

  Hoe gaat de werving precies in zijn werk?

  1. Via WhatsApp ontvang je de foto('s) van en omschrijving
  2. Plaats de advertentie op bijvoorbeeld Marktplaats
  3. De koper betaalt je voor het object
  4. 20% van de prijs hou je zelf, 80% van de prijs plus verzendkosten gaat naar ons
  5. Deel de verzendgegevens en het pakketje wordt klaargemaakt
  6. Je ontvangt een foto van de Track & Trace-code van de zending om te delen met de koper
  7. Klaar! Je mag zo vaak helpen als je wilt
  Wervende tekst van 'Steeds Voor Elkaar'
  AVROTROS
  Wervende tekst van 'Steeds Voor Elkaar'

  Waarom moet je hier niet op in gaan?

  Wij kunnen ons slechts met grote moeite voorstellen dat mensen bij het lezen van bovenstaande geen onraad ruiken. Het is al met al namelijk best een schimmig gebeuren: waarom zou een bona fide bedrijf de spullen niet zélf verkopen, maar in plaats daarvan wildvreemde particulieren benaderen om tegen betaling van een commissie van 20% namens dat bedrijf spullen te verhandelen via Marktplaats?

  Daar zijn een paar voor de hand liggende redenen voor. Het zou kunnen gaan om spullen die van diefstal of van heling afkomstig zijn, of – waarschijnlijker – de spullen bestaan helemaal niet. Door particulieren verantwoordelijk te maken voor de daadwerkelijke verkoop, is er in beginsel bovendien geen rechtstreeks geldspoor tussen de benadeelde kopers en 'Steeds Voor Elkaar'.

  De verkopers laten zich dus gebruiken als geldezel of katvanger. Als gedupeerden aangifte doen, is het voor de politie immers een koud kunstje om te achterhalen naar welke bankrekening het geld is overgemaakt. Jij hebt de verkoop geïnitieerd, en daarmee ben jij dus verantwoordelijk. Zodra de eerste aangiftes volgen, komt de politie bij jouw terecht, en dat houdt dat in dat jij vanaf dat moment te boek staat als oplichter.

  Eén gedupeerde geldezel geeft op ons forum een toelichting op de gang van zaken:

  Ervaring van forumlid 'DominicW'

  'Ook ik ben slachtoffer geworden van Stichting Steeds voor elkaar. Ik kreeg via Facebook een advertentie te zien waar ik makkelijk geld mee kon verdienen. Ik heb toen mijn telefoonnummer doorgegeven waarop ik niet veel later een appje kreeg met de gegevens.

   

  Ik heb helaas een gouden horloge verkocht die niet eens bestond voor verkoop en na dat ik een persoonlijk bericht had gelezen via Marktplaats dat het gekochte item niet aangekomen was heb ik direct contact opgenomen met de politie. Helaas is het wel zo dat ik uiteindelijk de verantwoordelijke ben dus ik moet nog nog maar even zien hoe ik de financiële schade oplossen kan bij de koper van het horloge wat niet bestaat (voor verkoop)'

  Voor een bona fide bedrijf is er geen enkele reden om wildvreemde particulieren voor het karretje te spannen. Dat doe je alleen als je buiten het zicht van politie en justitie probeert te blijven. Het is dan ook een buitengewoon onverstandig idee om op dergelijke 'aanbiedingen' in te gaan, ook al klinkt de commissie van 20% voor een paar minuutjes werk erg verleidelijk.

  Als spullen niet worden geleverd, dan volgen de aangiftes vanzelf wel. En omdat het spoor naar jouw rekeningnummer leidt, is de pakkans dan ook 100%. Grote kans dat jij opdraait voor de financiële schade, en als het even tegenzit, beland je ook nog eens jarenlang op een zwarte lijst en sluiten banken je uit van dienstverlening. En zonder toegang tot een bankrekening wordt het leven er niet bepaald eenvoudiger op.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant