‘Je bent succesvol ingelogd vanuit Stockholm om 19:30 Maandag 7 oktober, was je dit niet zelf, neem dan snel contact op’, staat in een valse sms namens Bitvavo. 
 

In het bericht staat een telefoonnummer (‘31208095824’) waar je naar kunt bellen als jij het niet zelf was die heeft ingelogd vanuit Stockholm. Ook staat er een referentienummer in de frauduleuze sms: ‘REF B9PA843’. Grote kans dat het bericht je niet bekend voorkomt, aangezien het verzonnen is door cybercriminelen. Bel niet naar het zogenaamde Bitvavo telefoonnummer en ga niet in op het bericht. 

Smishingbericht namens Bitvavo

Smishingbericht namens Bitvavo

Hoewel bij de afzender ‘Bitvavo’ staat, kan het zijn dat online oplichters het telefoonnummer hebben gespoofd. Je kunt dit controleren door zelf contact op te nemen met Bitvavo. Cybercriminelen sturen vaker valse smsberichten namens cryptoplatformen, blijf hiervan op de hoogte met onze gratis Opgelicht?!-app, zo maken oplichters bij jou geen kans (iOS en Android). 

Bitvavo adviseert bovendien op hun website om dit soort valse sms-berichten als spam te markeren en er verder niet op in te gaan. Door het bericht als spam te markeren help je jouw telefoonprovider om smishingberichten te herkennen en voor je weg te filteren. 

Dit kun je doen als je toch op de link hebt geklikt

Weg met de schaamte, het gebeurt vaker dan je denkt. Misschien is er malware op je apparaat geïnstalleerd, voer daarom een virusscan uit. Wijzig je wachtwoord indien je die hebt ingevoerd en doe dit ook op andere plekken waar je dezelfde inloggegevens gebruikt. 

Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij indien je bankgegevens hebt gedeeld. Activeer bovendien je tweefactorauthenticatie om je account nog beter te beschermen.

LEES OOK: